Oricât de grea ar fi viața zilele astea, nu poți înghiți orice, mai ales când ai de ales. Și totuși, unii care se ocupă cu a ne aduce nouă mâncarea mai aproape sunt de părere că de fapt se poate, așa că ne trezim aproape în fiecare săptămână cu câte o alertă alimentară din care aflăm că cineva iar vrea să ne otrăvească. Un pic, dar tot otrăvire se cheamă. Și spun asta uitându-mă pe o ultimă astfel de avertizare care ne anunță că în România au ajuns, iar, zeci de tone de fructe cu pesticide peste limita admisă.
Lanțul comercial este în regulă, toate hârtiile sunt așa cum trebuie, doar că marfa mai conține și altceva în afară de zaharuri și vitamine. Sunt multe, prea multe substanțele chimice care nu aveau ce căuta acolo, iar cele mai multe alerte s-au înregistrat la citricele venite din Turcia și Argentina. Nici una dintre țări, evident, nu face parte din Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că fermierii de acolo nu prea sunt obligați să respecte draconicele norme comunitare în astfel de chestiuni… dar la fel de adevărat este că nu au nici măcar așa voie să ne otrăvească.
Și acum ceva concret – IMAZALIL. Sună a medicament, dar nu este. De fapt e un fungicid utilizat pe scară largă în agricultură, în special în cultivarea citricelor; mai este folosit în medicina veterinară ca antimicotic, dar să rămânem la citrice, deosebit de căutate acum, că tot vine iarna și avem nevoie de vitamine. Iar rezultatele unor analize oficiale dau fiori – de exemplu, portocale venite tocmai din Africa de Sud. La analiza din laborator s-a constatat că în portocale este suficient IMAZALIL. Nu chiar mortal, din moment ce cantitatea depistată a fost de 0.9 miligrame pe kilogram, iar limita acceptată de Uniunea Europeană este de patru miligrame pe kilogram. Să nu uităm însă că pic cu pic se adună, iar IMAZALILUL este toxic dacă ajunge în organism, irită ochii și, cel mai grav, poate duce la apariția cancerului. Asta nu înseamnă că nu am fost avertizați – comercianții sunt obligați să pună un afiș prin care să îi avertizeze pe cumpărători să nu consume coaja citricelor, tratată cu IMAZALIL, chiar dacă pesticidul este în limite legale. Doar că de multe ori, în magazine nu exista un astfel de anunț la vedere, iar avertismentul apare doar pe etichetele lămâilor ambalate.
Dar nu numai fructele din sudul Africii au astfel de probleme, să căutăm mai aproape de casă. Din Turcia și Argentina au ajuns în România, în numai două luni, 130 de tone de lămâi cu reziduuri de pesticide peste limita legală. În unele loturi, cantitățile de pesticide au fost și de 75 de ori mai mari decât este permis. Iar astea sunt numai cazurile descoperite, ceea ce ne poate face să gândim că alte transporturi, cu aceleași probleme, ar fi trecut neobservate și au ajuns în magazine. De altfel, în lămâi, pe lângă IMAZALIL, inspectorii Autorității Naționale Sanitar Veterinare au mai găsit și alte pesticide, peste limita legală. Cele mai multe sunt considerate toxice dacă ajung în organism. Conform Agenției Europene pentru Produse Chimice, cel mai periculos este PROPICONAZOLUL, care poate afecta fertilitatea și poate dăuna copilului, în timpul sarcinii.
Pesticide peste limita legală au mai fost descoperite în portocale, banane, rodii, piersici sau pere. Iar riscul rămâne ridicat pentru că, la intrarea în România, cel mult 20 de procente din transporturi sunt supuse analizelor pentru pesticide. Și, de multe ori rezultatele analizelor vin târziu, după ce marfa a fost vândută și mâncată.