Câte 50.000 de euro, pentru înființarea unei ferme, pentru tinerii fermieri

30

lapteugerCâte 50.000 de euro, pentru înființarea unei ferme, pot primi tinerii fermieri, ca parte a Programului de dezvoltare a agrozootehniei românești conceput de Ministerul Agriculturii și susținut de programele europene de finanțare.

Astfel, MADR anunță că Programul National de Dezvoltare Rurala prevede, la Masura 6.1.  „Instalarea tinerilor fermieri”, posibilitatea obtinerii unor fonduri nerambursabile de catre tinerii care vor sa initieze o afacere la tara. Solicitantul trebuie sa respecte urmatoarele criterii:

a)Sa aiba varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii cererii de finantare);

b)Sa fie organizat ca persoana fizica sau juridica axata in principal pe activitati agricole, iar exploatatia agricola sa fie situata pe teritoriul tarii si inregistrata in Registrul fermelor APIA / Registrul agricol.

Beneficiari

Categoriile de beneficiari eligibili care primesc finantare nerambursabila sunt: persoane fizice, PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala sau SRL. Persoanele fizice vor fi acceptate ca potentiali beneficiari daca se angajeaza sa se autorizeze ca persoane fizice autorizate sau intreprinderi individuale, in 30 de zile lucratoare de la primirea acceptului pentru cererea de finantare.

Conditii obligatorii

Pentru acordarea sprijinului, fermierul este obligat sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 1. Se instaleaza pentru prima data ca sef in exploatatia agricola;
 2. Detine sau se angajeaza sa dobandeasca competente si calificari profesionale in activitatea pe care o va desfasura.
 3. Prezinta un plan de afaceri;
 4. Este membru al unei familii de fermier si a lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru in cadrul fermei (nu neaparat in ferma familiei) cel putin 12 luni inaintea instalarii sale pe cont propriu;

Valoarea fondurilor nerambursabile

In functie de dimensiunea exploatatiei se poate obtine o suma intre 15.000 si 50.000 euro, in doua transe. Prima se va acorda la data aprobarii proiectului de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si este de 80% din valoarea sprijinului pentru instalare. A doua transa, de 20%, se va acorda la indeplinirea actiunilor prevazute in planul de afaceri, cel mai devreme dupa un an. Din suma primita, cel putin 30% din sprijinul acordat va fi investit pentru indeplinirea planului de afaceri. Restul sumei poate fi utilizata fara restrictii. (Sursa: fabricadelapte.ro)

Citește și
1 Comentariu
 1. Lucan Mariana spune

  Buna ziua,
  As avea o intrebare in legatura cu aceasta masura. De cand se pot depune proiecte si unde se poate vedea un model de proiect.
  Multumesc anticipat

Cmentariile sunt închise