Cătălin Condrea (ACR): 80% din cantitatea de cartofi de pe piață provine din alte țări

132

cartofi_pamantProducătorii de cartofi au fost victime colaterale ale embargoului rusesc și ai supraproducției de anul trecut din Europa. În aceste condiții, ei nu doar că nu au reușit să își vândă producția, dar au fost paralizați de cantitățile masive de cartofi  venite din alte țări. În aceste condiții, în acest moment,peste 80% din cantitatea de cartofi de pe piața românească provine din importuri și nu  din grădinile oamenilor, după cum a precizat Cătălin Condrea, vicepreședintele Asociației Cartofului din România.

Din cauza invaziei de cartofi polonezi și germani, producătorii au ajuns să își vândă produsele cu prețuri mai mici decât cele de producție. Astfel dacă pentru producerea unui kilogram de cartofi sunt necesari 50 de bani, de vândut, aceștia se vând cu 30-40 de bani.

Reprezentanții asociației au mai sesizat un aspect, în direct în Jurnalul de agricultură, de la AGRO TV: cartofii din România sunt mult mai buni la gust decât cei foarte mari, proveniți din străinătate, și mult mai sănătoși, chiar dacă sunt mult mai mici.

Cultivatorii speră, de asemenea, că după intrarea în vigoare a noului cod fiscal, cartofii vor fi puși alături de legume și fructe și vor beneficia de o reducere a Taxei pe Valoarea Adăugată, ca acestea, la 9%, așa cum s-a promis, pentru a nu fi obligați să renunțe la afaceri. “Vrem să scadă TVA la 9%, ca să descurajeze importurile și să putem scăpa de faliment”, au afirmat cultivatorii

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult