Cât va costa un kilogram de tomate la poarta fermei în 2022

Într-o agricultură cu subvenții destul de subțiri, în condițiile în care concurența provocată de produsele din import este mare, legumicultorii români se chinuie să reziste pe piață. Nu mai vorbim și de faptul că prețurile inputurilor cresc de la o zi la alta, ceea ce automat duce la costuri mult mai mari de producție.

În aceste condiții, ne vom vedea nevoiți să scoatem mai mulți bani din buzunare pentru a mânca legume românești. Potrivit legumicultorilor invitați de Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, pentru a fi rentabili nu vor putea vinde roșiile la poarta fermei cu mai puțin de 4 lei/kg, iar prețul unui kilogram de cartofi va atinge 1,2-1,5 lei.

”Dacă e să o luăm pe categorii de legume, mă refer acum la cartof, pentru că îl cunosc și cunosc și cheltuielile, investițiile întreținerea și așa mai departe, eu zic că în contextul zilelor de azi, putem să vindem cartof cu 1,2-1,5 lei/kg și să putem investi și în anul următor. Am dat un preț rezonabil, nu un preț nesimțit de a face avere peste noapte. La 1,5 lei am acoperi cheltuielile și ar fi și un profit destul de bun pe care să putem să-l reinvestim. La varză, un preț undeva între 1 leu și 1,3 lei, cum este în această perioadă, este bunicel. Ne-am bucura să nu fie adaosul atât de mare”, a subliniat Marius Oancea, legumicultor din județul Dâmbovița.

În ceea ce privește roșiile, dacă anul acesta socoteala fermierilor privind costul de producție la roșiile de solar era undeva la 2,6-2,7 lei/kg, acest cost va crește semnificativ în viitor.

”La roșie, părerea mea este că sub 4 lei nu ne încadrăm la anul – la roșia de solar mă refer. Anul acesta noi am făcut socoteala pe la 2,6-2,7 lei costul de producție, dar cu scumpirile din ultima vreme, cred că sub 4 lei nu putem să vindem ca să fim profitabili”, a precizat Mircea Bujor, legumicultor din județul Teleorman.

”Ca să reușim să supraviețuim într-o agricultură total nesubvenționată și neprotejată, nu cred că am putea să stabilim acum costurile. Sunt mai multe lucruri de luat în calcul. Mulți dintre noi nu au asigurări sociale, asigurări de sănătate. Ca să acoperim o activitate complet fiscalizată, să avem o afacere profitabilă, să reușim să ne întreținem echipamentele, să reușim să ne permitem și un leasing să ne înnoim parcul de utilaje la un moment dat, nu cred că putem vinde cu 1,2-1,5 lei. Cred că prețurile ar trebui să fie undeva la 2 lei la absolut tot ceea ce se produce în câmp liber, iar în spațiu protejat ar trebui să meargă de la 4 lei în sus”, a adăugat Mihai Chesnoiu, legumicultor din județul Olt.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole