16 mai 2022 - 14:32

Cât se câștigă de pe urma cerealelor din Ucraina

Având porturile de la Marea Neagră blocate de Rusia, Ucraina a fost obligată să îşi redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată spre frontiera de Vest sau spre micile porturi de la Dunăre.

Cum presiunea asupra porturilor de la Dunăre a devenit din ce în ce mai mai mare, exportatorii de cereale din Ucraina se confruntă cu o creştere rapidă şi nejustificată a tarifelor, a afirmat marţi Vadym Denysenko, consilier la Ministerul de Interne, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Înainte de invazia rusească, taxa de transbordare a cerealelor în porturile Reni şi Izmail era de 5-6 dolari pe tonă, însă după începerea ostilităţilor, în 24 februarie, aceasta a urcat la 12 dolari pe tonă, a scris Denysenko pe pagina sa de Facebook. Mai mult, în aprilie taxa a urcat la 15 dolari pe tonă, pentru luna mai fiind anunțată chiar o taxă de 20 dolari pe tonă, a adăugat consilierul.

„Înţeleg câştigul, dar o creştere de patru ori nu mai este o piaţă, este şantaj”, susţine Denysenko.

Creşterea a fost confirmată și de către traderi, însă aceștia nu au precizat preţurile exacte, în timp ce autorităţile portuare spun că nu au nivelul exact al preţurilor, care este „stabilit de structurile comerciale”.

„Vorbim despre importanţa exporturilor, dar, din păcate, toate acestea se transformă pentru unii într-o oportunitate de a câştiga bani şi nu într-o oportunitate de a ajuta într-un fel economia”, s-a arătat revoltat Denysenko, care susţine că s-a făcut puţin pentru îmbunătăţirea condiţiilor de export, iar „piaţa devine un monopol”.

Kievul a anunţat săptămâna trecută, prin Ministerul Agriculturii, că Ucraina a exportat doar 763.000 de tone de cereale în primele 29 de zile ale lunii aprilie, faţă de 2,8 milioane de tone în aprilie 2021.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.