Prețul grâului și-ar putea continua traseul descendent și în lunile următoare, pe fondul apropierii noii recolte, care arată bine în majoritatea zonelor lumii. Pe de altă parte, siutația porumbului nu prezintă semne majore de creșteri sau scăderi în acest moment, deoarece deficitul din America de Sud și Uniunea Europeană va fi acoperit, cel mai probabil, de producțiile din Statele Unite și Ucraina.
Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agriole și fondator AGRI Column, a explicat detaliat toate datele din acest moment, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV.
”Toate proiecțiile din Statele Unite în acest moment conduc către un plus de 932.000 de hectare la porumb. Aceste 932.000 de hectare, la o medie de 11 tone/hectar, care este standard la ei, însemnă puțin peste 10 milioane de tone. Acestea vor contra-balansa dezastrul din America de Sud. Dar Uniunea Europeană va avea mai puțină marfă, ceea ce îneasmnă că Ucraina va genera în continuare porumb pentru Uniunea Europeană. Deci așteptați-vă, în continuare, ca mărfurile ucrainene, în special porumbul, să traverseze în continuare. Ei mai au de exportat circa 6 milioane de tone din recolta veche. Deci Ucraina va genera în continuare porumb și vor tranersa cu el pe aici, la asta trebuie să ne raportăm”, a explicat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.
Potrivit specialistului , diferența de preț între noile recolte de grâu și de porumb este semnificativă la acest moment, însă ecartul s-ar putea diminua complet în lunile următoare, iar grâul va pierde teren față de cotațiile de acum.
”Faptul că avem astăzi un ecart între prețul porumbului recolta veche și prețul grâului, trebuie să ne facă să ne gândim că, mai încolo, s-ar putea să le vedem apropiindu-se din nou. Prețul grâului s-ar putea să scadă, iar prețul porumbului să rămână constant. Astăzi, dacă cineva vrea să vândă recolta nouă de porumb, are indicație de 215 euro/tonă, iar grâul are indicație de 243 euro/tonă. Ecartul este mare astăzi, dar mai încolo s-ar putea să se apropie, pentru că Uniunea nu va avea porumb în sezoanele care urmează, iar prognozele meteo nu indică o stare favorabilă a vremii; cu alte cuvinte, ne așteptăm din nou la o perioadă secetoasă”, a mai precizat Cezar Gheorghe.
Auzim ca pretul la grau,gaze si curent scade dar alimentele se scumpesc incontinuare,oare de ce? Pana si benzina si motorina au mai scazut,cine vrea sa ne jecmaneasca? Statul nostru depune toate eforturile sa ne apere dar nu poate ca are alta treaba,se pregatesc de alegeri iar fraierii vor fi iar fraieriti.