20 mai 2022 - 08:03

Cât de scump e coșul de cumpărături?

Coșul de cumpărături al românilor e mai „ușor” și mai scump cu 35% față de acum 6 luni.

Românii cheltuie cu până la 35% mai mult pe coșul de cumpărături, față de anul trecut. Costurile la alimente de bază au crescut cu 25-35% în şase luni şi românul scoate din buzunar peste 100 de lei, ca să-și cumpere minimul necesar.

În luna septembrie a anului trecut, un român îşi putea umple coşul de cumpărături cu alimente de bază precum pâine, lapte, carne, ouă şi chiar apă, suc şi bere cu circa 80 de lei, arată o analiză efectuată de ziarulfinanciar.ro

Potrivit analizei ZF, la şase luni distanţă, preţul coşului de cumpărături sare de 100 de lei, fiind cu 20-30 de lei mai scump, în funcţie de reţeaua de retail şi magazinul din care sunt achiziţionate. Calculele au fost făcute pe baza datelor din Monitorul Preţurilor şi a celor oferite de reprezentanţii a două mari companii de retail.

În contextul izbucnirii războiului din Ucraina, care a declanşat creşterea preţurilor cerealelor pe bursa EuroNext de la Paris – rapiţa, grâul şi porumbul fiind cu 50% mai scumpe faţă de acum şase luni, ZF a trimis o solicitare către marile reţelele active în România privind preţurile unor produse alimentare din data de 09.03.2022, care au la bază, direct sau indirect, materiile prime menţionate mai sus. Doar doi mari retaileri au oferit lista de preţuri solicitată, două lanțuri comerciale au spus că nu pot da curs solicitării, în timp ce încă alte două companii nu au răspuns.

Criza energiei afectează industria alimentară şi astfel coşul de cumpărături „cântărește“ mai mult în 2022. Cheltuielile companiilor din industria alimentară cu utilităţile reprezintă 10-15% din costul de producţie, potrivit reprezentanţilor unor companii de profil, citați de ziarulfiananciar.ro În contextul în care preţul energiei a explodat, totul se va răsfrânge asupra preţului la raft al produselor.

Costul materiilor prime a crescut și el îngrijorător, de la îngrăşăminte până la făină. Cultivatorii de cereale susţin că la îngrăşăminte preţurile au crescut de două, trei ori într-un an, dar şi preţurile cerealelor au fost istorice în acest an, iar preţul făinii a crescut chiar şi cu până la 30% de la începutul lui 2021.

În cazul producţiei cărnii, furajul cu care este hrănit animalul deţine între 65 şi 67% din totalul costurilor de producţie ale unui kilogram de carne de porc în viu, iar în cazul cărnii de pasăre nutreţul combinat deţine peste 71%, potrivit informaţiilor furnizate de Asociaţia Naţională a Fabricanţilor de Nutreţuri Combinate (ANFNC).

La toate acestea se adaugă și costul forței de muncă, care potrivit specialiștilor din doemniu reprezintă circa 65% din totalul costului de producție.

Lanțul slăbiciunilor creat de multiplele crize pare că se strânge din ce în ce mai mult în jurul buzunarului nostru, al consumatorilor. Coșul cu alimente de bază e tot mai ușor și din ce în ce mai scump. Iar potrivit analiștilor criza alimentară globală este aproape de realitate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.