20 aprilie 2021 - 20:15

Cât de profitabilă e ciobănia în România

DSCN4431Una dintre cele mai vechi practici din lume, creşterea oilor, poate fi o afacere profitabilă şi în secolul al XXI-lea. Cei care vor să fie „ciobani de afaceri” trebuie să ştie, însă, că ciobănia nu este cea din reclamele cu Ghiţă Ciobanu stând pe net în jurul focului. Un crescător de oi pentru care ciobănia este tradiţie de familie a declarat că nu poţi derula această afacere fără să ai creşterea oilor în sânge şi fără sacrifici uriaşe.

Gheorghe Ghioane este preşedinte al unei asociaţii de oieri din Timiş. Străbunicul, bunicul şi tatăl său au fost ciobani. La rândul său este crescător de oi, dar nu vrea ca ai săi copii să rămână „în industrie”.

El spune  că:: „Niciunul din cei care nu a avut în sânge creşterea oilor nu a rezistat. De la oi poţi să câştigi într-un singur fel. Nu poţi să câştigi prin managementul fermei. În ciobănie ori te sacrifici tu, ori te sacrifici şi tu şi animalele”, a explicat Gheorghe Ghioane, potrivit căruia în toată Europa efectivele de oi au scăzut tocmai pentru că sunt tot mai puţini cei care se nasc pentru oierit. „Au început să dispară oamenii din generaţia veche. Din generaţia nouă, aproape nimeni nu se mai poate ocupa de aşa ceva”, a explicat Gheorghe Ghioane. Crescătorul de animale a spus că la o fermă de oi cheltuielile sunt foarte mari, iar dacă îi vedem pe ciobanii care îşi cumpără, de exemplu, o maşină scumpă e pentru că îşi permit să facă acest lucru când vinde mieii şi ia un ban grămadă. „Un om care are 800 de oi poate spune: nu vând 800 de miei pe rând, ci îi vând pe toţi odată şi de la 800 de miei, tot ia 80.000 – 100.000 de lei cu care îşi poate lua o maşină bună. El din momentul acela, cel puţin un an sau doi se sacrifică la maximum. Nu mai face investiţii în furaje şi când vine iarna ia cojocul în spate şi se duce să îngheţe în câmp”, a explicat Gheorghe Ghionea. Crescătorul de oi a mai spus că la un cioban cu 1.000 de oi, are nevoie de patru oameni. Aceşti patru oameni îl costă pe an echivalentul a 400 de miei.  (Sursa: adevarul.ro)