Mai avem puțin peste o lună până la Paștele ortodox, iar calculele privind prețul cărnii de miel încep să se facă atât pentru crescătorii de animale, cât și pentru românii care doresc să aibă ce pune pe masă de sărbători. Potrivit reprezentanților sectorului ovin, prețul de producție va fi ceva mai mare decât în anii trecuți, având în vedere provocările din ultima perioadă legate de pesta micilor rumegătoare.
Astfel, potrivit calculelor lui Ionică Nechifor, crescător de ovine și director al Stațiunii de Cercetare Popăuți, un kilogram de carne de miel va costa undeva la 22 de lei în viu și 35-38 de lei în carcasă. În acest context, fermierii le recomandă doritorilor să meargă direct la poarta fermieri să-și achiziționeze marfa, pentru a nu mai plăti adaosurile setate de magazine.
”Eu le recomand consumatorilor să se îndrepte la poarta fermei, pentru acolo prețul e mai rezonabil și reducem din timpul și din riscurile care există. (…) Vizavi de preț, noi ca Stațiune de Cercetare întotdeauna facem prețul de producție. Dincolo de prețul de producție este piața, unde prețul se reglează în funcție de cerere și ofertă. Anul acesta, dacă ne raportăm la ce costuri am avut pe îngrijirea animalelor pe perioada sezonului de iarnă, prețul crește, dar nu va depăși 24 de lei/kg în viu. (…) La ce se întâmplă la ora actuală în România, dincolo de prețul de producție, nu va depăși 22 de lei/kg în viu, iar prețul pe carcasă raportat la randament va fi undeva între 35-38 lei/kg”, a precizat Ionică Nechifor, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
În ceea ce privește sacrificarea mieilor de Paște, aceasta se va face ca în anii precedenți, fără niciun fel de restricție suplimentară din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)
”În perioada sărbătorilor de Paști se vor sacrifica fără restricții, se vor comercializa pentru sacrificare, se vor sacrifica așa cum s-a procedat și anul trecut, pentru că vorbim de un consum direct, adică sacrificarea mielului din exploatație în unitatea de abatorizare, cu posibilitatea de valorificare directă sau în unități specializate de comercializare a cărnii. Nu vor fi restricții în plus față de anii trecuți în ceea ce privește sacrificarea mieilor de Paște”, a precizat Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA, pentru AGRO TV.