Casa Unirea a anuțat recent că a încheiat contractele cu cooperativele legumicole pentru ca produsele românești să ajungă mai ușor la consumator. Cum se vor face controalele și ce spun unii legumicultori despre întâlnirile „pe ascuns” de la Ministerul Agriculturii cu „cooperativele de casă”, aflăm de la Mariana Cotoi, director general Casa Unirea și respectiv, fermierul Ion Păunel.
Peste 1000 de producători vor livra către retail prin Casa Unirea
„La Ministerul Agriculturii a avut loc o întâlnire cu opt cooperative din cinci județe din sudul țării, urmând ca săptămâna viitoare cooperativele să prezinte un grafic estimativ cu livrările și cantitățile pe care le pot face pentru legumele cultivate de ei. După ce vom avea cea de-a doua întâlnire cu reprezentanții cooperativelor, va urma o întâlnire cu retailerii pentru a stabili graficul de livrări de legume”, a declarat Mariana Cotoi, director general Casa Unirea, la Digi24.
Autoritatea Fitosanitară și ANSVSA vor efectua controalele de pesticide ale legumelor
„Noi cerem întotdeauna să ne fie prezentate documentele de avizare ale organelor abilitate. În ultimele zile s-au intensificat controalele. Înainte de recoltă se iau probe de la produsele fiecărui fermier care a aplicat pentru Programul Tomata”, a adăugat Mariana Cotoi.
Totul se face cu circuit închis
Sunt și fermieri care se plâng de modalitatea în care se încheie contractele cu Casa Unirea. Recent, liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel a declarat pentru ziarul Adevărul că: ” Nici noi nu știm cum s-au făcut invitațiile și am mai vorbit și cu alți colegi. E ceea ce face Ministerul Agriculturii de câtva timp încoace. Părerea noastră era că această acțiune să fie mediatizată cu mai mult timp înainte, să primească invitații mai multe asociații și forme de organizare ale fermierilor, dar din păcate a fost cu circuit închis, de reclamă, cu câteva cooperative de casă. De multe dintre ele nici măcar nu am auzit. Se pare că a fost pe circuit închis”.
Tot din Adevărul aflăm că Paunel vine cu alte acuzații:”Normal era ca Ministerul Agriculturii să se îndrepte către a stimula partea de asociere în cooperative sau grupuri de producători și el să fie negociatorul, sau o poartă de intrare către retail a producătorului, nu colectăm marfa și o predăm tot la retail. Plus că nu au nicio bază logistică, niciun fel de depozite. Am înțeles că au niște depozite închiriate. Cu colegii care sunt mai organizați și care au aceste centre de colectare am discutat. Lucrurile, sunt destul de neloiale, necinstite, concurențiale. Dacă livrezi către retail trebuie să ai un depozit, spații de sortare, ambalare, toate autorizațiile, Global Gap și așa mai departe. Casa Unirea achiziționează și revinde fără să aibă această logistică”.