Cartofii și fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în luna mai

cartofiee

Cartofii şi fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în luna mai faţă de luna precedentă, în condiţiile în care preţul cartofilor a urcat cu 21,41% iar cel al fructelor proaspete cu 11,41%, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică.

Produsele alimentare s-au scumpit cu 0,8% în cea de a cincea lună a anului, iar de la începutul lui 2013 preţurile la alimente au crescut cu 2,26%. Faţă de luna decembrie a anului trecut, cartofii s-au scumpit cel mai mult, cu 40,71%, iar fructele proaspete cu 19,40%.

Cele mai semnificative scăderi de preţ au fost consemnate la ouă, care s-au ieftinit cu 12,33% în mai faţă de aprilie şi cu 35,4% faţă de începutul anului.

De la începutul anului, cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările – 7,24% şi energia electrică, gazele şi încălzirea centrală – 5,62%. Ieftiniri au fost consemnate la transportul aerian – 3,36% şi telefon – 3,37%.Pe de altă parte, tarifele mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,1%. La acest capitol, scumpiri au fost consemnate la îmbrăcăminte şi încălţăminte (plus 0,16% respectiv plus 0,15%), produse de uz casnic şi mobilă (plus 0,12%) iar ieftiniri la combustibili (preţurile au scăzut cu 1%), autoturisme şi piese de schimb (scădere de 0,17%), telefon (0,9%).

Preţurile de consum s-au majorat cu 0,2% în luna mai iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a urcat uşor la 5,32%, de la 5,29% la nivelul lunii aprilie, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate marţi.(Sursa: AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult