22 ianuarie 2022 - 12:51

Cartofii dulci coreeni prind rădăcini în România

Cartoful dulce este din nou în atenția cercetătorilor. Având în vedere că ani la rând seceta a făcut ravagii în culturile de cartof comun, iar oamenii de știință văd România în viitor ca o țară cu climă exotică, cred că merită să luăm seama la noile tendințe. 

La inițiativa unei companii coreene, cercetarea românească, prin Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni, ia avânt în acest sens. De trei ani aceștia sunt cu ochii pe cartofii dulci coreeni care au prins rădăcini în terenurile nisipoase de la Dăbuleni și aduc producții importante. Un semnal că și fermierii români ar trebui să fie atenți la schimbările aduse de vreme și de vremuri.

Compania coreeană a încheiat acum 3 ani un parteneriat cu Academia de Științe Agricole și Silvice din București, continuat cu o colaborare foarte strânsă și fructuoasă cu Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni care a început să cultive experimental cartoful dulce. Timp de 3 ani consecutivi la Dăbuleni au fost cultivate experimental două soiuri care s-au aclimatizat perfect și și-au dovedit potențialul productiv promis de producători. Doar anul acesta de pe cele 2 ha cultivate experimental s-au obținut 25-30 de tone la hectar. Dat fiind că lucrurile merg atât de bine, din această toamnă compania coreană, alături de grupul de cercetători de la Dăbuleni, intenționează introducerea a trei soiuri noi ce pot atinge o producție de 50 de tone la hectar. Partenerii coreeni specializați pe această cultură spun că acest cartof dulce nu este o noutate pentru consumatorii de supermarketuri, însă cel obținut la Dăbuleni este de departe cel mai gustos, cel mai dulce și pun acest lucru pe seama terenului nisipos din sudul țării. (Integral pe www.lumeasatului.ro)