23 ianuarie 2022 - 16:25

Carnea va deveni un bun de lux!

Carnea, dar și alte produse pe care le consumăm zilnic, precum cafeaua şi condimentele, ar putea deveni bunuri de lux pe fondul impactului schimbărilor climatice şi al modificării preferinţelor oamenilor, relatează BBC, citat de adevărul.ro.

Percepția oamenilor asupra bunurilor de lux a evoluat în decursul timpului, preţul şi raritatea fiind elementele care au definit mereu mărfurile de lux care erau dorite tocmai prin prisma acestor factori.

În secolele trecute fructele de mare precum homarul şi stridiile erau disponibile din abundenţă şi erau refuzate de bogaţi, care le considerau a fi niște alimente oribile pe care le consumau săracii.

Spre exemplu, în secolul al XVIII-lea, în Statele Unite ale Americii homarii se găseau din abundenţă pe coastele estice, astfel că erau folosiţi ca îngrăşământ şi erau mâncarea de bază a deţinuţilor. Abia odată cu construirea liniilor ferate, homarii au început să fie serviţi călătorilor bogaţi care nu erau la curent cu reputaţia lor proastă, ajungând, încet, încet, în meniurile restaurantelor de lux din orașele americane. La sfârşitul secolului XX, homarul şi-a consolidat statutul de delicatesă.

Aceeaşi istorie au avut-o în Anglia și stridiile, acum servite la preţuri piperate în restaurantele de tip fine dining. În secolul al XIX-lea, erau consumate de oamenii de rând şi erau bază pentru măncăruri şi umpluturi.

„Se găseau din belşug şi erau atât de ieftine încât erau adăugate în tocane şi plăcinte”, spune istoricul alimentar Polly Russell.

În secolul XX, rezervele de stridii din Anglia au început să se împuţineze din cauza suprapescuitului şi poluării industriale, astfel că stridiile au devenit valoroase, fiind consumate doar la ocazii speciale.

În schimb, produse ca zahărul şi somonul şi-au pierdut „aura de lux” pe măsură ce au început să fie cultivate larg şi astfel rezervele lor au crescut spune Richard Wilk, profesor de antropologie la Universitatea din Indiana.

Preţul obţinerii unor alimente rare pentru care sunt oferiţi mulţi bani este enorm pentru planetă pentru că duce la supraexploatarea rezervelor deja scăzute, ceea ce determină o spirală a extincţiei, explică Wilk.

„Pericolul ca produsele de zi cu zi să devină articole de lux este descurajant. Multe alimente ar putea să devină inaccesibile multor oameni”, spune Monique Raats, directorul Centrului pentru alimente, comportamentul consumatorului şi sănătate al Universităţii din Surrey.

Un alt factor care ar putea schimba statutul alimentelor de zi cu zi, plasându-le în categoria mărfurilor de lux, se datorează modificării obiceiurilor de consum şi a gusturilor, mai spune Monique Rats, care include și carnea printre aceste produse.

În opinia sa, carnea, care acum face parte din dieta zilnică a multor oameni, ar putea deveni în următorii zeci de ani un aliment rar, pe măsură ce tot mai mulţi oameni trec la dieta bazată pe proteine vegetale pentru a reduce amprenta de carbon. Oamenii ar putea fi motivaţi să facă acest pas din cauza nevoii  greu de satisfăcut de terenuri arabile tot mai întinse pentru hrănirea unei populaţii în creştere.

Mai mult, consumul cărnii ar putea deveni un obicei sancţionat la nivel social, la fel de dăunător precum fumatul.

În încercarea de a-şi reduce emisiile, ţările pot decide să impoziteze carnea pe viitor, aşa cum au făcut multe dintre ele în privinţa zahărului, spune Alexander.

Studiile arată că animalele crescute pentru carne sunt responsabile pentru 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, iar producţia de carne roşie reprezintă 41% din aceste emisii. Producţia globală de carne de vită produce emisii aproximativ egale cu cele ale Indiei, necesitând de 20 de ori mai mult teren pe gram comestibil de proteine decât culturile de plante bogate în proteine, cum ar fi fasolea.

Potrivit Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură, „există o deconectare îngrijorătoare între preţul cu amănuntul al alimentelor şi costul real al producţiei lor” în multe ţări.

„În consecinţă, alimentele produse cu costuri ridicate de mediu sub formă de emisii de gaze cu efect de seră, poluarea apei, a aerului şi distrugerea habitatului, pot părea mai ieftine decât alternativele sustenabile”, a scris organismul ONU într-un raport privind agricultura durabilă.

Când mâncăm o friptură, nu plătim pentru degradarea mediului cauzată de industria cărnii şi nu suntem conştienţi de acest impact, spun reprezentanții FAO

„Sperăm că în viitorul apropiat vom avea preţuri corecte şi subvenţii agricole care să reflecte alimentele pe care le producem şi să ne ajute să creăm un sistem mai durabil”, spune Papies. O afirmație care poate pune pe gânduri atât crescătorii de animale, cât și consumatorii de carne…