CARNEA DE PORC SE SCUMPEȘTE. PESTA PORCINĂ AFRICANĂ A DEVASTAT PRODUCȚIA LOCALĂ

Din cauza evenimentelor petrecute în ultimul timp pe piața comunitară, care nu-și mai poate vinde carnea de porc în China, dar și din pricina unei eventuale neîncrederi a consumatorului român față de carnea provenită de la porci, prețurile la poarta fermei sunt pe un trend descendent în România. Vom mânca însă și mai mult din import, pentru că pesta porcină a devastat producția locală.

Prețul mediu al carcasei de carne de porc a ajuns în luna iulie să coste aproape 2 euro kilogramul, cu 15% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut , indică ultima analiză a Comisiei Europene pe această temă.

Potrivit unui raport al Comisiei, din 2015, principala piață de export pentru porcul european a fost China, al cărei sector trecea printr-un proces de restructurare. În 2016, spre exemplu, Uniunea Europeană a raportat exporturi record de 4,2 milioane de tone, din care 45% au mers către China. Un an mai târziu, însă, China a cumpărat cu peste 400.000 de tone mai puțin, iar pentru 2018 autoritățile chineze estimează un minus de 26%.

În ceea ce privește impactul pestei porcine din România asupra prețurilor, nu s-au făcut încă estimări cu privire la evoluția prețurilor ca urmare a izbucnirii celor doua focare în ferme mari.

In mod cert, însă, pesta porcină va duce la creșterea importurilor de carne de porc în următoarea perioadă. Aceasta în condițiile în care, oricum, consumul intern, pentru populație și procesare, nu poate fi asigurat în întregime de producția locală. Crescătorii locali produc doar 38% din necesar. Luând în considerare că până acum au fost sacrificați 52.000 de porci numai la fermele mari, iar o carcasă are în medie 83 de kilograme, reiese că importurile ar trebui să crească cu cel puțin 5.300 de tone. România importă în jur de 200.000 de tone de carne de porc pe an, anul trecut valoarea importurilor cifrându-se, la aproape 500 de milioane de euro.

Cea mai multă carne de import, în jur de 55-57 de milioane de porci pe an, vine din Germania. O țară care produce în jur de 5,4 milioane de tone de carne de porc pe an, adică 23% din producția totală a Uniunii Europene și care, în luna iulie, avea prețuri medii mai mici decât cele din România. Acum, așteptăm modificările de prețuri , care vor crește ținând cont de situația în care a ajuns industria suinelor din România.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult