29 noiembrie 2021 - 22:09

Carnea de porc se produce cu 1,4 euro/kg şi se vinde cu un euro. Ce e de făcut?

DSCN4352În cadrul şedinţei Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a avut un schimb de opinii între europarlamentarul Daniel Buda şi  Martijn van Dam, ministrul Agriculturii din Olanda, privind prioritățile Președinției olandeze a Consiliului Uniunii Europene.

Buda a precizat că, în timpul discuţiei:”Am arătat faptul că în opinia mea acest sector (al creşterii porcilor, n.red) este în foarte mare suferinţă după sectorul lactatelor. În România, în momentul de faţă, se produce 1 kg de carne cu 1,3-1,4 Euro iar la vânzare abia se încasează 1 Euro per kg, deci mult sub preţul de cost al acesteia. Din discuţiile pe care le-am purtat cu reprezentanţii acestui sector din România, aceştia mi-au adus la cunoştinţă faptul că din luna aprilie vor fi nevoiţi să închidă porţile fermelor pentru că nu vor mai putea rezista pe piaţă în aceste condiţii. I-am solicitat aşadar domnului ministru să îmi comunice dacă are cunoştinţă de problemele din acest sector şi de dimensiunea acestora şi care sunt soluţiile pentru fermieri”.

Ministrul olandez a afirmat că în momentul de față există o supraproducție de carne de porc, ceea ce determină și statele membre să reacționeze și să sprijine fermierii în vederea unor eventuale reorientări a producției.

Acesta a mai declarat că există o preocupare permanentă din partea Comisiei și a Consiliului de a identifica noi piețe de desfacere după ce piața Rusiei a fost blocată şi că recent Comisia Europeană a decis să plătească stocarea privată a cărnii de porc astfel încât fermierii să nu fie nevoiți să își vândă produsele la prețuri sub cele de cost.