19 octombrie 2021 - 11:10

Carne din Argentina, decongelată și vândută ca produs local în România?!

Acuzații grave în industria agroalimentară. Fermierul Puiu Ilisei susține în România ar fi fost adusă carne congelată din Argentina, care mai apoi ar fi fost decongelată și vândută ca produs local pe rafturile magazinelor. Afirmațiile au fost făcute în direct la AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea.

În cadrul intervenției sale, fermierul din Giurgiu a vorbit despre problemele din sectorul zootehnic românesc, care se află în criză în momentul de față. Fermierul susține că sectorul este sugrumat de importuri din țări precum Polonia, care vin cu prețuri foarte mici și creează o concurență neloială pentru producătorii români.

”Noi producem, dar suntem invadați de produsele din afară, care nu sunt de aceeași calitate cu cele produse de noi. (…) Politica pe care o va aplica ministerul va avea un efect foarte mare asupra fermierului și în special asupra zootehniei, care în momentul de față este sugrumată. Este sugrumată de prețuri mici, cauzate de concurența neloială a unor importatori. Aici putem să menționăm Polonia, care nu știu cum poate să ajungă cu un preț atât de mic în România. Noi suntem foarte sufocați de aceste importuri”, a precizat Puiu Ilisei.

Potrivit fermierului giurgiuvean, în urma încheierii tratatului de colaborare dintre Uniunea Europeană și țările din America de Sud, în țara noastră a fost adusă carne congelată din Argentina, care mai apoi a fost vândută pe rafturile magazinelor cu etichetă de produs local.

”Acum doi ani, dacă mai țin bine minte, când s-a semnat tratatul de colaborare cu Mercosur (Piața comună a sudului – organizație internațională formată din Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Venezuela – n.r.), prin care Uniunea Europeană dădea ceva în Mercosur, nu știm ce, pentru că România nu dădea nimic; în schimb, se aducea carne de pasăre congelată. Am urmărit în această perioadă să văd eticheta cărnii congelate din Argentina, că vă dați seama că aceasta nu s-a vândut nici la Paris, nici la Bruxelles. S-a vândut în România, numai că această carne se vinde la noi în țară ca și carne proaspătă, decongelată și etichetată ca produs local. N-o să vedeți pe raft carne congelată din Argentina, pentru că probabil n-ar cumpăra-o nimeni”, a afirmat Puiu Ilisei. 

Astfel, fermierul susține că, în timp ce țările din jurul nostru au impus restricții la import, țara noastră continuă să aducă produse de calitate slabă din alte țări, care creează mari probleme pentru producătorii români.

”Este o mafie la nivel European, nu este 100% românească, dar noi suntem sufocați de această mafie. Bulgarii, ungurii, vecinii noștri au pus interdicții la vamă, au pus autoritățile sanitar-veterinare acolo, ca să nu se mai importe, și pot să vă spun că știu sigur asta din Bulgaria. Ei nu mai aduc carne din Polonia. Se bat acum pe carnea noastră, dar multe ferme de-ale noastre nu au fost populate pe timp de iarnă, pentru că prețul la cereale crescuse, prețul cărnii era foarte mic și atunci a apărut un fel de criză. Credeam că în primăvară vor crește prețurile la carnea de pasăre, dar nu s-a întâmplat”, a mai precizat Puiu Ilisei.