27 octombrie 2021 - 11:15

Care este prețul corect al porumbului? Ce fac agricultorii cu recolta din hambare

Prețurile cerute de agricultori pentru tona de porumb rămân constante. Raportul Casei de Trading a Fermierilor (CTFRO), din data de 22 februarie 2021, indică un nivel al prețului porumbului de 1.000 de lei tona, Free Carrier (FCA).

Cotații asemănătoare au fost postate și de cei de la AgroGo, de această dată valabile la data de 24 februarie a.c., și anume de 1.009,02 lei, preț Delivered at Place (DAP), Constanța.

„Porumbul românesc este cotat în paritatea CPT Constanța la nivelul de 208-210 euro/tonă. Cererea este constantă, însă fermierii nu au un apetit deosebit de vânzare la acest nivel. În piața internă, procesatorii și utilizatorii finali au crescut nivelul cererii, astfel că cererile de ofertă sunt în mișcare pentru cantități începând cu 5.000 tone și terminând cu 10.000 tone.

Prețurile cerute de fermieri rămân însă constante, la nivelul de 1.000 lei/tonă (205 euro/tonă) FCA, aspect cu siguranță fezabil într-un orizont de timp nu prea îndepărtat”, se menționează în raportul CTFRO din data de 22 februarie 2021, transmis în exclusivitate ediției online a Agro TV.

În ceea ce privește estimările de preț pentru recolta nouă (new crop), analiștii CTFRO au constatat indicații de 167 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța, „în ușoară creștere față de săptămână trecută”.

În aceeași ordine de idei, Cezar Gheorghe, consultant senior al CTFRO, spune că potențialul de însămânțare în cazul porumbului se cifrează între 2.450.000 hectare și 2.550.000 hectare, care va genera o recoltă de peste 15.500.000 tone, „dacă vremea nu va crea surprize neplăcute”.

Viziune asupra pieței porumbului la nivel regional și global

Informațiile publicate în raportul CTFRO indică faptul că, în plan regional, Ucraina, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața Mării Negre, se apropie de nivelul de 50% din estimarea de export porumb, mai precis, circa 10,8 milioane de tone din potențialul de 24 milioane.

La rândul său, China nu a revenit încă pe piață.

„Sărbătorirea Anului Nou este de durată, dar preconizam că, odată cu data de 22-23 februarie, lucrurile vor reintra în normal”, au adăugat în acest context analiștii Casei de Trading a Fermierilor.

Peste Ocean, în SUA, problemele logistice generate de fenomenele meteo extreme înregistrate în Golf ar putea declanșa clauza de forță majoră contractuală, astfel că sunt preconizate întârzieri destul de mari în livrări.

„Porumbul a suferit o scădere ușoară pe piața americană, din cauza estimărilor de producție, dar și a previziunii de creștere a suprafeței care va fi plantată pentru sezonul 2021-2021 (37.600.000 hectare), cu aproape 1 milion de hectare în plus. Posibilitatea unei recolte mai mari a împins deci prețul în jos pe CBOT”, explică experții CTFRO.

Pe de altă parte, datele USDA, citate de AgroGo, relevă că producția de porumb ar urma să crească în cazul Africii de Sud și să scadă în cazul Paraguayului.

„În Africa de Sud, producția a crescut pe baza suprafețelor cultivate mai mari. Pentru Brazilia, prognoza legată de producție este neschimbată, deoarece suprafețele cultivate mai mari au fost anulate de productivitatea mai mică”, explică analiștii AgroGo.

Tot ei vorbesc despre cele mai importante modificări privind comerțul cu porumb din sezonul 2020-2021, și anume creșterea exporturilor din SUA, India și Africa de Sud.

De asemenea, pentru sezonul 2019-2020 se estimează o creștere a exportului în Argentina și Brazilia, pentru perioada de tranzacționare ce se încheie în februarie 2021.

Importurile de porumb din 2020-2021 sunt prognozate în creștere pentru China, mai scriu analiștii AgroGo, citând rapoarte USDA.

„Această creștere va fi parțial compensată de scăderile de import din UE plus Marea Britanie, Coreea de Sud, Japonia, India, Arabia Saudită și Turcia”, precizează aceștia.

Stocurile finale de porumb din sezonul 2020-2021 sunt prognozate în creștere pentru China, Arabia Saudită și Mexic și în scădere pentru Argentina și Brazilia.

Stocurile finale de porumb la nivel mondial sunt estimate în creștere cu 2.7 milioane tone față de luna precedentă, până la un nivel de 286.5 milioane tone.

Cea mai recentă cotație a porumbului pe Bursa din Paris indica un preț de 1.102,86 lei, vineri, 26 februarie 2021.