Carburanții s-au ieftinit, prețurile alimentelor nu scad

19

motorinaffCarburanţii s-au ieftinit cu mai mult de un leu în ultimele luni, însă asta nu se vede şi în preţul alimentelor. Producătorii spun că benzina şi motorina nu contează atât de mult în preţul final şi, în plus, au cheltuieli mai mari cu gazele şi energia electrică. În schimb, anul trecut, când a fost introdusă supraacciza de 40 de bani pe litrul de combustibil, reprezentanţii industriei alimentare au anunţat imediat că preţurile vor creşte cu până la 10 procente.

Benzina şi motorina s-au ieftinit cu aproape o cincime în ultima jumătate de an. Acum un litru de carburant costă în jur de cinci lei. Cu toate acestea, preţurile altor produse, şi în special al alimentelor, nu va scădea prea curând.

„La o scădere a preţului combustibilului cum a fost acuma, printr-o minune, eu aş putea să micşorez preţul la carne destul de greu, la preparatele din carne cu 0,2%. În producţie, în procesare, preţurile cu combustibilii sunt reduse, sunt undeva la 1-2 procente”, a spus Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.

Cu totul altfel au stat însă lucrurile când a fost introdusă supraacciza la carburanţi, în luna aprilie a anului trecut. Atunci, un plus de 40 de bani la preţul carburanţilor s-a transformat imediat într-o scumpire a alimentelor.

„Este cert că această scumpire poate să conducă la creșterea prețurilor, undeva 7 pana în 10 procente”, spunea anul trecut Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Aşa a crescut preţul unei franzele, de la 0,79 lei la 0,87 lei.

Chiar dacă producătorii nu lasă la preţ, costurile lor sunt sigur mai mici odată cu ieftinirea carburanţilor. O spune chiar Mugur Isărescu, din calitatea sa de proprietar al unei crame.

„Se simte, numai că în producția de struguri și de vin, ponderea e mai mică. Nu prea introducem petrol în cisterna de vin. Răspunsul este da, se simte”, a spus guvernatorul BNR. (Sursa digi24.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise