Cărăbașa de Teleorman este super-oaia viitorului

22

carabasaDupă cum afirmă specialiștii, Cărăbașa de Teleorman este super-oaia viitorului. Mai precis, este vorba despre oaia „Cap negru de Teleorman“, cunoscută şi sub denumirea de Carabaşa de Teleorman sau Ţigaia cap negru de Teleorman. Mieii depăşesc cu mult dimensiunile obişnuite, iar berbecii care ajung să depăşească 100 de kilograme se vând la suprapreţ pentru calităţile reproducătoare. În spatele acestei rase de oaie se regăsesc ani întregi de muncă şi un amplu proces de selecţie.

Rasa de oaie ”Cap negru de Teleorman” nu ar fi existat dacă o echipă de specialişti dedicaţi şi muncitori nu ar fi lucrat ani în şir la omologarea acestei rase speciale, specifică judeţului Teleorman. În spatele oii ”Cap negru de Teleorman” se regăsesc ani întregi de muncă, răbdare şi o echipă competentă care a derulat un amplu proces de selecţie. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman. Ruxandra Joiţoiu, a fost aceea care a avut iniţiativa de omologare a speciei. A constatat că oile din Teleorman au un specific aparte faţă de restul oilor din ţară.

Echipa ei a selectat fiecare animal, l-a monitorizat, i-a urmărit evoluţia şi mai apoi le-a explicat crescătorilor de ce este important ca procesul de reproducere să se desfăşoare monitorizat, după un plan stabilit. ”Am reuşit să îi mobilizăm pe crescători să accepte lucrările de selecţie. Am început prin a urmări activitatea de reproducţie. Am oprit reproducători de valoare. Mereu am spus că dacă din 20 de berbeci reţineţi unul înseamnă că ăsta e un prim pas, fiind reproducătorul care îşi pune amprenta asupra descendenţilor. Ca să putem într-adevăr să punem în valoare tot ce există a trebuit dirijată selecţia la fiecare crescător în parte”, spune Ruxandra Joiţoiu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman, se arată într-un reportaj publicat de Adevărul.

Pentru a selecta cei mai buni berbeci pentru reproducere în aşa fel încât să se obţină specia deosebită de oaie, în lipsa unei ferme de specialitate , zootehniştii au lucrat direct cu crescătorii şi acest lucru nu s-a dovedit o muncă uşoră. ”Am vrut să demonstrăm că se poate şi în condiţii de gospodăre proprie. E muncă titanică să duci o muncă de lămurire cu fiecare în parte. Una e să lucrezi într-o fermă cu 2000 de capete şi în două trei generaţii să faci ce iţi propui şi una e să duci muncă de lămurire cu ce intră în curtea lor”, mai spune Ruxandra Joiţoiu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Teleorman. Rasa a fost omologată în 2010. (Sursa: fabricadelapte.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise