Capcane ale noii măsuri pentru instalarea tinerilor fermieri

33

tanar_fermierBanii europeni pentru sprijinirea tinerilor care doresc să facă agricultură este, cu siguranță, una dintre cele mai așteptate forme de sprijin din Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020. Unele reguli vechi și altele mai noi ar putea pune serioase piedici celor care vor să obțină fondurile europene nerambursabile din SubMăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, iar Agrointeligența a trecut în revistă care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a încasa toți banii de la UE.

1.Beneficiarul trebuie să aibă cel mult 40 de ani la momentul depunerii cererii de finanțare. Este o condiție normală, având în vedere că vorbim despre instalarea TINERILOR fermieri.

2.Domiciliul beneficiarului trebuie să fie în localitatea în care se află și ferma.

3.Solicitantul trebuie să devină fermier activ în 18 luni de la data instalării, iar conform actelor normative aflate acum în dezbatere publică, acest lucru presupune inclusiv să ajungă să primească subvenții totale de 5.000 de euro.

4.Bani în funcție de dimensiunea fermei. Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, adică să aibă o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică între 12.000 şi 50.000 SO (valoarea producției standard în euro). În funcție de mărimea fermiei, se pot accesa cel mult 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 SO și 50.000 SO și cel mult 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 SO și 29.999 SO. Sprijinul public nerambursabil se acordă, pe baza unui plan de afaceri, pentru o perioadă de maxim trei ani, exceptând sectorul pomicol, unde perioada este de 5 ani.

5.Înregistrarea la APIA –cu cel mult 2 ani înainte de depunerea proiectului. Înregistrarea tânărului fermier ca microîntreprindere/ întreprindere mică trebuie făcută cu maxim 24 de luni înaintea depunerii Cererii de Finanţare și înregistrarea la APIA/ ANSVSA.

6.Se finanțează un plan de afaceri care trebuie respectat întocmai.Proiectul pentru a accesa banii europeni trebuie să aibă, obligatoriu, un Plan de Afaceri pe care beneficiarul se angajează să îl implementeze conform cerințelor PNDR. Dacă Planul nu este respectat, se poate pierde a doua tranșă de bani (acei 25% din valoarea finanțării). Mai mult, în cazul nerespectării Planului de Afaceri pe primii trei ani, se va da înapoi și prima tranșă, proporțional, în raport cu obiectivele nerealizate. Un alt aspect ce ține de planul de afaceri este că beneficiarii nu pot utiliza posibilitatea de a combina măsuri diferite în același plan de business.

7.Fermierul nu poate avea un alt loc de muncă departe de fermă.În vederea verificării condiției de eligibilitate privind faptul că solicitantul nu deține concomitent alt loc de muncă în afara unității administrativ-teritoriale în care este situată exploatația sau a zonei limitrofe, solicitantul va atașa la Cererea de Finanțare o Declarație pe proprie răspundere în acest sens – la momentul semnării contractului, se va verifica la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Registrul General de Evidență a Salariaților, pentru asigurarea condiției de eligibilitate. (Integral pe agrointel.ro)

 

Citește și
3 Comentarii
  1. mihai spune

    Rusine !!!! Se incearca descurajarea si limitarea tinerilor fermieri!!!

  2. ion spune

    se pare un lucru descurajant CA NU POT ACCESA PERSOANELE FIZICE, ca sa fiu eligibil infiintez cel putin pfaDECI BANI LA BUGET/daca nu iau proiectul ce fac inchid pfa DECI IAR BANI LA BUGET, CRED CA NOUA CONDITIE ESTE O PIEDICA VAI MAMA NOASTRA!

  3. pavel lucian constantin spune

    buna ! as vrea sa va intreb pentru cine dau bani nerambursabili GALUL daca lucreaza cand APIA nu lucreaza si invers ??? cum se poate asa ceva ? LA CE LE MAI FACE/TI RECLAMA NU INTELEG DIN MOMENT CE EI DEFAPT NU EXISTA ?rusine lor rusine voua !!! cum dormiti noaptea bine? ce porci

Cmentariile sunt închise