Cantități record de PET-uri și deșeuri colectate de pe marginea râurilor

Un procent de 20% din cele 78.905 km de râuri aflate în administrarea celor de la „Apele Române” sunt mai curate, 7.000 de saci de deșeuri, respectiv 2.000 de tone și peste 700 metri cubi de PET-uri fiind strânse cu ocazia acțiunilor de ecologizare.

Potrivit unei informări primite la redacție, în ultima săptămână, cantitățile au fost colectate în urma celor peste 130 de acțiuni de ecologizare organizate, atât la nivel central, cât și la nivelul celor 11 bazine hidrografice.

În aceste acțiuni au fost implicați aproape 2.000 de angajați din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, a Administrațiilor Bazinale de Apă și a Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Igienizările au avut loc manual și mecanizat, în colaborare cu autoritățile locale.

„Atragem atenția asupra faptului că PET-urile care ajung în râuri și în lacurile de acumulare aduse de viituri sunt o problemă care afectează activitatea de gospodărire a apelor și nu numai. De aceea, depunem eforturi constante și susținute pentru curățarea malurilor și albiilor, activități care ne îngreunează și încetinesc munca și care presupun costuri foarte mari.

„Un exemplu în acest sens este acțiunea derulată ieri la nivelul bazinului hidrografic Banat, de-a lungul pârâului Dognecea (afluent al râului Caraș) în zona localității Dognecea din județul Caraș-Severin. Într-o singură zi, Administrația Bazinală de Apă Banat, respectiv Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, împreună cu Primăria Dognecea, au strâns peste 1.500 de saci cu PET-uri.

„Antrenate de pe maluri în perioadele de viituri, PET-urile au acoperit suprafața apei pe o lungime de peste 25 de metri. Dacă nu s-ar fi intervenit rapid, exista riscul formării unui blocaj în calea de scurgere a apelor, iar apa acumulată ar fi putut inunda gospodăriile din amonte”, se menționează în document.

La nivelul orașului București și în parteneriat cu Primăria Sectorului 2, angajații Formației de lucru Colentina din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov-București (al Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea) au curățat și îndepărtat timp de trei săptămâni peste 900 de tone de gunoaie (menajere, de construcție, plastice), 179 de tone de resturi vegetale și 18 depozite necontrolate din apa și de pe malurile lacului Plumbuita. În această săptămână, se acționează manual și mecanizat și în zona lacului Fundeni.

„Toate aceste exemple sunt o nouă dovadă importanței colaborării și a sprijinului pe care Administrațiile Bazinale de Apă le acordă autorităților locale în managementul deșeurilor, deși în statutul instituției noastre nu este prevăzută în mod expres această atribuție. De aceea, facem un apel către reprezentanții unităților administrativ teritoriale de a supraveghea mai atent ceea ce se întâmplă pe cursurile de apă”, scriu reprezentanții instituției în documentul citat.

Conform prevederile legale în vigoare, consiliile locale şi primarii au obligaţia să asigure prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni.

De asemenea, instituțiile citate au obligația să organizeze de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor, precum și curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor.

„Doar împreună putem să prețuim și să păstrăm apele mai curate”, au conchis autoritățile de specialitate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole