Agricultura alternativă: Cânepa, materialul de construcție al viitorului!

Cânepa este materialul de construcție al viitorului, astfel că fermirii și agricultura vor putea juca un rol important în industria de construcții.

Aceasta este concluzia primei conferințe din cadrul proiectului ALTERAGRI – cod ROHU426 – „Sprijinirea economiei locale prin încurajarea utilizării alternative a produselor agricole”, organizate marți, 19 octombrie 2021, în sala Paladium a Hotelului Continental Forum Oradea, informează bihon.ro.

La conferință au participat o serie de specialiști din cadrul Universității de Construcții din Oradea, ai Universității din Debrecen, ai Direcției Agricole Județene Bihor, dar și ai primei fabrici de pocesare a cânepii din România, care are punctul de lucru în județul Alba.

În cadrul evenimentului au fost prezentate cele mai noi tehnologii utilizate în domeniul construcțiilor, unele dintre acestea având ca material de bază cânepa.

Astfel, conform specialișilor prezenți, cânepa reprezintă materialul de construcție al viitorului, putând juca un rol foarte important datorită numeroaselor sale întrebuințări în sfera materialelor de construcții. Specialiștii au arătat că toate produsele obținute din cânepă sunt naturale, ecologice, biodegradabile și carbon-pozitive, adică absorb mai mult dioxid de carbon decât emit.

Termenul „hempcrete” sau „cânepa beton” apar din ce în ce mai des în publicaţiile de specialitate din România, asta datorită structurii foarte tari asemănătoare cu a betonului. Construirea cu acest material are mai multe avantaje: în primul rând, termo şi fonoizolaţie excelentă, un confort climatic de interior de foarte bună calitate, materialul permite pereţilot să „respire”, excluzând astfel formarea mucegaiului, se construieşte repede şi protejează mediul înconjurător.

Pe lângă această tehnologie bazată pe cânepă, termoizolaţia din lână de oaie conferă o performanţă termică superioară și, în plus, are capacitatea a absorbi şi bloca gaze nocive emise de anumite materiale de construcţie.

Așadar, noua tehnologie bazată pe cânepă este promovoată prin proiectul ALTERAGRI – cod ROHU426 – „Sprijinirea economiei locale prin încurajarea utilizării alternative a produselor agricole”, care este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul Weuropean de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria.

Proiectul urmărește revitalizarea și sprijinirea viabilității economice a profesiilor și tehnologiilor agricole tradiționale din regiunea Programului – cum ar fi cânepa în Ungaria, respectiv lâna și alte plante tehnice în România.

Lider de proiect este Direcția pentru Agricultură Județeană Bihor, iar parteneri sunt Asociația „Transilvania Technology Transfer” – ATT, Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Bihor – OSPA, respectiv Fundația de Interes Public „Știință pentru mediu” Tudomány a Kőrnyezetünkert Kőzhasynú Alapitvány din Debrecen, Ungaria – TUDKA.

Perioada de implementare a proiectului este 1 mai 2021 – 30 aprilie 2023, iar bugetul total al proiectului este 1.697.320,00 euro, din care 1.427.422 euro din FEDR și 251.898 euro din cofinanțare națională.

În cadrul proiectului, OSPA va reabilita o clădire în care va funcționa Centrul de Instruire în Agricultură, TUDKA va construi un Centru de Informare Alternativă în Mediu și Agricultură în Ungaria, respectiv va organiza cursuri privind utilizarea cânepii ca material de construcție (beton de cânepă, împletirea funiilor de cânepă etc.), ATT va lansa o platformă digitală de e-learning, iar Direcția pentru Agricultură Județeană Bihor va organiza instruiri în producția și prelucrarea plantelor tehnice (in, cânepă etc.), respectiv colectarea și prelucrarea lânii. Toți partenerii vor organiza evenimente de promovare a tehnologiilor moderne în agricultură.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole