Spanacul este cultivat pentru frunze, care se pot consuma proaspete sau deshidratate, fierte sau opărite. Acestea aduc alimentației celor care le consumă un aport important de fier, calciu și vitamina C.
Spanacul nu este o plantă sensibilă, așa că poate fi recoltat de la începutul primăverii, până toamna târziu. Temperatura optimă de creștere, însă, este de 15-17 grade, iar semințele germinează de la temperaturi cuprinse între 3-5 grade. Temperaturile mai mari de 25 de grade, însă, influențează negativ creșterea plantelor, iar lumina în exces afectează și ea în mod negativ dezvoltarea spanacului.
Înainte de a afla cum se plantează spanacul, trebuie să știm câteva elemente esențiale pentru buna dezvoltare a acestei plante. Culturile de spanac au nevoie de foarte multă apă, așa că, atunci când este secetă, plantele formează o rozetă mică și au o calitate net inferioară. În cazul în care lipsa de umiditate este însoțită si de temperaturi ridicate, plantele emit repede tulpini florale.
Pentru asigurarea umidității în sol este indicată folosirea irigării și menținerea umidității în sol la 75 % din intervalul umidității active la adâncimea de 20-25 cm. În cazul în care spanacul se seamănă vara (pentru consumul de toamnă), înainte de plantare este indicat să se facă o irigare de aprovizionare cu 300-350 m3 de apă, la hectar.
Spanacul are pretenții ridicate față de sol și preferă solurile cu textură mijlocie, bogate în humus cu pH între 6,5-7,5 si afânate.
Soiurile si hibrizii de spanac sunt împarțite în: timpurii cu perioada de vegetație de 35-40 de zile, semitimpurii, cu perioade de vegetație de 40-50 de zile, târzii, cu perioada de vegetație de 50-55 de zile.
Cum se plantează spanacul în câmp
Spanacul se cultivă în culturi succesive, înainte sau după o cultură de bază. Premergătoare bune pentru spanac sunt plantele legumicole, care lasa terenul curat de burueni.
Pentru consumul de primăvară timpurie semănatul se realizează între 1-20 septembrie la o adâncime de 3-4 cm, iar norma de sămânță este de 18-20 kg/ha. Pentru consumul din a doua jumatate a primăverii semanatul se realizeaza între 1-30 martie la o adâncime de 2-3 cm, iar norma de samânță este de 15-20 kg/ha.Pentru consumul de toamnă semănatul se realizează între 15 iulie-10 august la o adâncime de 2-3 cm, și norma de sămânță utilizată este de 15-20 kg pe hectar.
Dacă spanacul este plantat toamna, pentru a fi consumat primăvara devreme, e important ca la începutul iernii, plantele să fi format deja o rozetă de 4-5 frunze.
Pentru a obține spanac proaspăt o perioadă de timp cât mai îndelungată se seamănă eșalonat, din două în două saptamâni, în toate perioadele mentionate.
Pentru recoltarea mecanizată, însămânțarea se execută pe sol nemodelat în benzi de 5 rânduri cu o distanta de 25 cm între ele, iar între benzi distanta este de 50 cm.
Lucrarile de întretinere se aplica diferentiat în functie de perioada de înfiintare a culturii. În zonele secetoase se aplica 1-2 udări în perioada de vegetație.
Spanacul se recolteaza numai pe timp uscat, deoarece pe timp umed plantele se murdăresc si se depreciază ușor.Dupa recoltare frunzele se sortează se ambalează în lazi sau coșuri si se livreaza imediat pentru consum, potrivit fitomagazin.ro.