29 noiembrie 2021 - 22:27

Când şi cum se fac primele stropiri la pomii fructiferi

livada_iarnaCand se fac stropirile de iarna la pomi?

Desigur, raspunsul difera in functie de zona in care se afla livada, dupa cum se arata pe recolta.eu. In general, insa, se iau in calcul asa-zisele ferestre calde, perioadele in care riscul de inghet este minim iar temperatura depaseste 4-5 grade Celsius. In Romania, o data cu schimbarile climei, aceste ferestre calde corespund lunilor februarie si martie.

Stropirile incep cu tratamentul albastru

Tratamentul impotriva bolilor si daunatorilor debuteaza cu o stropire cu fungicide cuprice – asa numitul tratament albastru cu piatra vanata, champion, kocide – fiind urmata, in a doua etapa, de o stropire cu insecticide si acaricide: Actara, Calypso, Decis, Oleodiazol.

In fine, o a treia stropire o reprezinta cea cu zeama sulfocalcica sau cu sulf muiabil, in principal pentru prevenirea aparitiei fainarii sau ruginii.

ATENTIE: Nu amestecati produsele! Consultati de fiecare tabelele de compatibilitate ale insecticidelor si fungicidelor sau cereti sfatul unui specialist. Foarte multe amestecuri ale unor produse pe baza de cupru si sulf sunt periculoase atat pentru plante cat si pentru om sau animale.

Se foloseste aracetul ca adeziv in solutia pentru stropit?

In cazul tratamentului de iarna, cand pomii se afla inca in repaus vegetativ, raspunsul este categoric nu. Produsele fitosanitare adera foarte bine pe scoarta pomilor, nefiind nevoie de utilizarea unor adezivi. Acestia se folosesc doar in cazul tratamentelor „in verde”, acolo unde exista specii cu frunze cu suprafata cerata (varza, gulia etc). (Sursa: recolta.eu)