Campanie de constientizare a pericolului poluarii cu nutrienti in bazinul hidrografic Bacau

Ministerul Mediului şi Pădurilor a lansat  campania de sensibilizare şi conştientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” în bazinul hidrografic Siret. Este cel de-al patrulea workshop din cele 11 bazine hidrografice. Proiectul este derulat de Ministerul Mediului  şi Pădurilor împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.

Workshop-ul se adreseaza reprezentantilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului,  APIA, Autoritatea Sanitar Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură  şi autorităţi locale  din judeţele Bacău, Vrancea, Neamţ şi Suceava. Pe duarata a doua zile, 14,15 iunie specialistii ministerului au informat si au identificat soluţii viabile pentru protejarea în viitor a poluării apelor cu nitraţi şi nitriţi.
Preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate în contextul în care peste 1900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Câteva zeci dintre acestea sunt în bazinul hidrografic Siret, unde există zone sensibile la nitraţi pe tot spaţiul hidrografic. Prezenta nitraţilor în concentraţii peste limita admisă în zeci de fântâni şi izvoare din judeţul Bacău este confirmată de probele recoltate de personalul de la Autoritatea de Sănătate Publică. Sunt fântânile din interiorul localităţilor, amplasate în apropierea surselor de poluare:  latrinele, grajdurile şi depozitele de gunoi. cantităţile peste limitele admise, a nitraţilor în apa de băut, conduce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau “boala albastră” şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea. Specialiştii atrag atenţia că odată ingerati,  nitraţii se transforma în nitriţi – substanţe extrem de toxice pentru organismul uman. Limita admisa pentru nitraţi în apă este de 50 mg/litru. Cei mai expuşi îmbolnăvirilor cu nitraţi  sunt  bebeluşii.

Citește și

Comentariile sunt închise