Camerele agricole, mascaradă cu miză de zeci de milioane de euro

18

taransitractor

După ani de amânări şi pregătiri în mai multe județe au avut loc alegeri pentru desemnarea celor care vor face parte din conducerea Camerelor Agricole Judeţene.

În perioada 2014-2020, agricultura românească va beneficia de fonduri de circa 21 de miliarde de euro. Pentru ca fermierii să nu piardă aceşti bani, angajaţii Camerelor Agricole ar trebui să plece de la birouri şi să bată satele României, pentru a oferi sfaturi şi sprijin real agricultorilor, capabili să acceseze fonduri europene, după cum a recomandat chiar şi comisarul european Dacian Cioloş, citat de evz.ro.

Cât de important este ca membrii Camerelor Agricole să le fie alături fermierilor? Probabil că, dacă aceştia chiar i-ar fi susţinut pe fermieri, nu ar mai fi existat 1.750 de contracte cu fonduri europene, în valoare de 450 de milioane de euro, reziliate, din cauza faptului că beneficiarii nu au mai putut face rost de sumele necesare cofinanţării.

Se fac alegeri! Ilegal?

Ciudat este însă, faptul că aceste camere nu pot funcționa deoarece în actul normativ care prevede înființarea și funcționarea lor există mai multe lacune, spune Claudiu Frânc, președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine din România. Mai mult, alegerile pentru camerele agricole sunt ilegale, mai spune acesta. De ce? Fiindcă legea pomenită prevede ca membrii conducerii viitoarelor instituții să fie aleși din rândul membrilor camerelor agricole și, datorită faptului că nu s-au făcut înscrieri, explică Frânc. În aceste condiții, chiar dacă sunt aleși, viitorii conducători vor putea fi ușor și, de ce nu?, pe bună dreptate contestați.

Atribuțiile Camerelor Agricole

Potrivit noului act normativ, atribuţiile Camerelor Agricole Judeţene constau, în principal, în oferirea de asistenţă tehnică şi consiliere producătorilor agricoli în vederea absorbţiei fondurilor europene, organizarea de activităţi de popularizare şi asistenţă tehnică de specialitate prin înfiinţarea de loturi demonstrative, demonstraţii practice, târguri, expoziţii, festivaluri, seminare, simpozioane etc. De asemenea, camerele agricole vor asigura asistenţa tehnică de specialitate, economică şi managerială persoanelor care desfăşoară activităţi în domeniile agricole şi conexe, în aplicarea tehnologiilor agricole moderne şi a metodelor noi de conducere a fermelor în scopul eficientizării activităţilor la nivel de fermă, se arată pe evz.ro

Totodată, camerele agricole judeţene vor colabora cu instituţiile de învăţământ şi cercetare agricolă în scopul realizării transferului tehnologic şi diseminării rezultatelor cercetării aplicative în agricultură prin elaborarea şi distribuirea gratuită de tehnologii de cultură şi de creşterea animalelor, materiale de specialitate, proiecte model etc.

Citește și

Cmentariile sunt închise