29 noiembrie 2021 - 23:08

Călin Fărgaciu, fermier: Şi producătorii, şi procesatorii de lapte sunt în aceeaşi barcă, victime ale retailerilor

lapte_vacaÎntr-un moment în care la Bruxelles se caută soluţii pentru sprijinirea crescătorilor de vaci de lapte, iar în România multe dintre fermele producătorilor de lapte sunt în pragul falimentului, cooperativele par a fi o soluţie pentru cei care vor să reziste pe piaţă, chiar dacă nici pentru cei care s-au asociat lucrurile nu stau doar pe „roze”, după cum a povestit  Călin Fărgaciu, unul dintre reprezentanţii Cooperativei Agricole „Someş-Arieş”. Acesta a percizat pentru AGRO TV că, din cauza Crizei Laptelui, deşi nu se gândea iniţial să se orienteze către procesare, acum negociază cu societăţi mixte, pentru ca laptele produs în fermele cooperativei să fie prelucrat şi vândut.

„E mai bine să lucrezi într-o cooperativă. Dacă nu eram cooperativă, din 70 de ferme, ar fi rămas 15. Împreună creem volume mari, care sunt interesante pe piaţa de retail. Acţionăm ca o entitate imensă care oferă 40.000 de litri de lapte pe zi, adică suntem stabili şi puternici pe piaţă”, a declarat Fărgaciu.

fargaciu4El aprecizat că în aceste zile, deşi nu s-a vrut orientarea producţiei de lapte către procesare, repezentanţii cooperativei se întâlnesc cu cei ai unor companii mixte, care să poată prelucra materia primă oferită şi să o vândă. „Negociem fiindcă situaţia actuală din sector ne obligă să căutăm soluţii, să facem cumva să dăm laptele spre procesare şi vânzare”, zice fermierul.

Până în acest moment, Cooperativa Agricolă Someş-Arieş a reuşit să intre în supermarket cu un singur produs, cu brânza de la Ţaga, dar dacă vor fi încheiate contracte cu societăţile mixte de procesare, probabil că şi alte produse vor ajunge pe rafturile marilor magazine.

„Din păcate, nu câştigăm foarte mult din vânzarea laptelui, retailerii iau cea mai mare parte din profit. Astfel preţul laptelui din magazine este cu 70% mai mare decât cel cu care laptele pleacă din ferme şi cu până la 40% mai mare decât cel cu care este preluat de la procesatori. Astfel acum şi fermierii, şi procesatorii sunt în aceeaşi barcă, sunt victime ale retailerilor”, a afirmat Fărgaciu. Acesta crede că retailerii nu sunt criticaţi pentru politicile pe care le adoptă fiindcă sunt consideraţi a fi mari angajatori şi statul se teme să nu îi „supere” şi să îi pună în pericol pe angajaţii acestora.

În aceste condiţii, singura soluţie pentru fermieri este, în primă fază, asocierea şi, apoi, orientarea către procesare, pentru crearea unui lanţ comercial cât mai scurt şi mai uşor de controlat.