Calendarul principalelor lucrari agricole din luna iulie

41
combina_recolta_micCea de a şaptea lună a anului este una foarte importantă pentru fermierii din România. În iulie ei trebuie să se ocupe de recoltare, dezmiriştire şi de încorporarea de îngrăşăminte, acolo unde e nevoie.
Recoltarea grâului
În condiţii normale, grâul se coace din a doua decadă a lunii iunie  și până la sfârșitul lunii iulie – în zonele nordice sau înalte.
Recoltarea grâului pentru consum cu combina poate să înceapă când umiditatea boabelor scade sub 18%, dar cele mai bune  rezultate se obțin când umiditatea este între 14 și 15%. Dacă umiditatea este de 15%, grâul nu poate fi păstrat decât foarte puțin timp, pentru a preveni deprecierea calității de panificație și a germinației.
Recoltatul ovăzului
Recoltarea la ovăz se face când boabele din vârful paniculului au ajuns la maturitate, iar celelalte boabe au consistența făinoasă. Ovăzul pentru sămânță se recoltează când umiditatea boabelor a scăzut la 14-15%, după care sămânța se expune la soare și se lopătează pentru uscare. Raportul boabe-paie, în cazul culturii de ovăz, este de 1:1,5 până la 1:2.Dezmiriștirea este lucrarea prin care se combat buruienile, se păstrează apa în sol și se îmbunătățesc condițiile de hrană pentru cultura care va urma. Prin aceste arături, care sunt efectuate la vremea și adâncimea potrivite, în corelație cu condițiile de sol, se realizează păstrarea mai bună a apei în sol și se distruge o bună parte din entomofauna solului, dăunătoare plantelor agricole.

Culturile legumicole
Luna iulie – luna zilelor fierbinți, cu ploi răzlețe și cu cel mai încărcat program de lucrări legumicole. Acum se trece la semănatul culturilor de legume timpurii, aflate la ultimele recolte, la cel al culturilor care aduc producție masivă pentru consumul de iarnă, în care se aplică un vast program de lucrări de întreținere și neîntreruptă recoltare, alături de grija însămânțării și plantării legumelor care continuă să vegeteze până în toamnă.

În câmp, se încheie recoltatul verzei, conopidei timpurii și a gulioarelor, eliberând terenul care se pregătește neîntârziat pentru culturile succesive. Fără a depăși prima decadă a lunii, se termină plantarea culturii de varză și conopidă de toamnă, la distanța de 70 cm/30-35 cm. Se seamănă fasolea pentru păstăi de toamnă, la distanță de 40/8 cm și castraveciorii pentru murat, la distanță de 100/10 cm. Înființarea acestor culturi se poate face numai cu asigurarea udatului (irigatului) înainte și după plantat și semănat. La primele semne de maturare a cepei și a usturoiului, la care începe să se înmoaie tulpina și plantele cad, acestea se recoltează neîntârziat, cu expunere la soare a bulbilor, pentru maturarea definitivă a acestora, în vederea unei bune păstrări peste iarnă.

Arpagicul se recoltează când frunzele se îngălbenesc în treimea superioară.
Castraveții și dovleceii din culturile înființate cu răsad plantat la începutul lunii mai fructifică din plin și se recoltează tot la 2-3 zile, evitând călcarea și mișcarea din loc a vrejilor.Irigarea cu regularitate la 5-7 zile a culturii și prașila care urmează fiecărei udări devin o necesitate. Protecția culturilor de cele mai frecvente boli (mană, septorioză și putregaiul fructelor) se face prin tratamente repetate cu substanțe de tipul Dithane 0,2% sau Sumilex 0,05%, iar dăunătorii, cu substanțe de tipul Decis 0,05%, produse care au o perioadă de pauză scurtă. La ardei și vinete, de asemenea, în plină fructificare, se fac aceleași lucrări.

Tăierile în verde după recoltarea fructelor la cireș și vișin
Acest sistem de tăiere se aplică la pomii intrați pe rod și se bazează pe aceleași principii ca la tăierile din perioada de repaos vegetativ. Cea mai potrivită perioada pentru această lucrare este sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august. (Integral pe agrimedia.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise