Calendarul grădinarului: Când și cum plantăm răsadurile și semințele de legume

Te-ai întrebat vreodată când este cel mai potrivit să-ți plantezi răsadurile și semințele de legume din grădina ta? Chiar dacă sunt diferențe climatice destul de mari între diferitele regiuni de la noi din țară, calendarul grădinarului întocmit de specialiștii în legumicultură de la Agrosel îți aduce câteva repere importante.

În primul rând, ar trebui să știți că niciodată nu plantăm răsadurile într-un substrat rece, ci vom aștepta ca temperatura solului să ajungă la 9-10 grade. De asemenea, este important să avem grijă să nu cultivăm aceleași legume pe același, loc an de an, adică să avem în vedere o rotație a culturilor.

Așadar, cam de pe la 15 februarie puteți începe pregătirea terenului, acoperind apoi straturile de pământ cu un rând fin de gunoi de grajd, nu prea gros tocmai pentru a permite legumelor să răsară.

Tot în această perioadă, după pregătirea terenului se poate începe semănatul la: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, ceapă verde de iarnă, mazăre, spanac, salată, plantarea rizomilor de hrean.

De asemenea, pot fi semănate legumele care au o perioadă mai lungă de vegetație, cum ar fi în special ardeii, vinetele sau țelina.

Calendarul grădinarului – martie

Specialiștii de la Agrosel recomandă ca în luna martie să se continue semănatul legumelor pe care nu ați reușit să le semănați în luna februarie, astfel:

– 1-10 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, arpagic, mazăre, spanac, salată pentru căpățână;

– 10-20 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, cartofi timpurii, mazăre, spanac, salată pentru căpățână, măcriș;

– 20-30 martie: ridichi de lună, cartofi timpurii, spanac, măcriș, mărar, soiuri de varză pentru producție timpurie.

Fermierilor profesioniști li se recomandă ca în luna martie să treacă la repicatul răsadurilor în cuburi sau ghivece nutritive destinate culturilor timpurii de câmp: tomate, ardei, vinete, plante aromatice.

În a doua jumătate a lunii se plantează în răsadnițe castraveții și ardeii, dar se pregătesc solariile pentru tomate și vinete.

De asemenea, specialiștii recomandă continuarea operațiunilor de dezinfectare a răsadnițelor și a solariilor cu formalină sau sulfat de cupru.

Calendarul grădinarului – aprilie

– 1-10 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, ardei și roșii răsad, mărar, soiuri de varză pentru producție timpurie;

10-20 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, mărar, soiuri de varză pentru producția semitimpurie, plantat roșii și ardei;

– 20-30 aprilie: sfeclă roșie, castraveți, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, mărar, soiuri de varză pentru producție semitimpurie, plantat roșii și ardei.

Până la mijlocul lunii aprilie se mai pot planta în grădină rădăcinoasele (morcovi, pătrunjel, păstârnac), în rânduri la distanță de 25 cm, dar și salata sau spanacul. De asemenea, se seamănă soiuri de mazăre târzie, sfeclă roșie și sămânță de ceapă.

Pentru recolte eșalonate, de la mijlocul lunii aprilie începe:

– plantatul vărzoaselor (gulie, conopidă);

– semănatul cartofilor preîncolțiți la distanța de 70 cm între rânduri, iar pe rând, între cuiburi, 30-40 cm, la adâncimea de 10 cm;

– semănatul fasolei, castravetelui, pepenelui și dovlecelului;

– se mai poate semăna încă sfecla roșie, la 30 cm între rânduri;

– plantarea țelinei la distanță de 40 cm între rânduri și pe rând;

– semănatul porumbului dulce.

La sfârșitul lunii se poate planta răsadul de roșii timpurii și ardei.

Calendarul grădinarului – mai

– 1-20 mai: castraveți, fasole, porumb dulce, plantat ardei, roșii și vinete;

– 20-30 mai: plantat varză pentru producția de vară, plantat varză creață, plantat gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde.

De asemenea, pot fi semănate plantele aromaticele pe tot parcursul anului.

Culturile asociate de care specialiștii recomandă să ținem seama sunt:

– pentru castraveți: țelina, varza, salata, ardei, mazăre, morcov;

– pentru fasole: sfecla, morcov, cimbru, spanac, porumb zaharat;

– pentru plante aromatice: toate plantele se asociează cu toate plantele;

– pentru tomate: ceapa, praz, țelina, morcov, menta, spanac, gulie.

Calendarul grădinarului – iunie

– 1-10 iunie: varză pentru producția de vară, varză creață, gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde;

– 10-20 iunie: castraveți, porumb dulce, mărar, fasole verde;

– 20-30 iunie: varză pentru producția de toamnă, plantat gulii, sfeclă roșie, castraveții, cartofi de toamnă, fasole verde, mărar.

De asemenea, pe soluri fertilizate cu îngrășământ organic se plantează conopida, varza de toamnă, varza roșie, gulia de toamnă și broccoli.

Calendarul grădinarului – iulie

Pentru luna iulie specialiștii recomandă să semănăm gulii, sfeclă roșie, varză de toamnă, fasole verde, castraveți, mărar, ridichi de iarnă și spanac.

Calendarul grădinarului – august

Potrivit specialiștilor în august se mai poate semăna spanac și salată.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole