16 mai 2022 - 08:14

Calendarul apicultorului pentru luna mai. 8 masuri esentiale pentru o recolta bogata

Luna mai, mult aşteptată de către toti apicultorii, poate aduce, în funcţie de o serie de factori, primele rezultate ale muncii albinelor, rezultate care se vor reflecta în buzunarele fiecărui apicultor.

Este o lună de intensă activitate pentru apicultori având ca obiectiv principal valorificarea primelor culesuri importante de nectar de la rapiţa de toamnă si salcâm, în paralel cu luarea de măsuri pentru a evita roirea naturală în lunile care urmează.

Rapiţa de toamnă înfloreşte încă din aprilie şi ţine cca 45 zile, iar rapiţa de de primăvară înfloreşte în funcţie de momentul semănatului cam la aproximativ o lună după rapiţa de toamnă. Furnizează nectar şi polen într-o perioadă când flora meliferă este săracă de aceea contribuie la dezvoltarea puternică a familiilor de albine.

Pentru valorificarea acestor culesuri trebuiesc luate o serie de măsuri, informează cotidianulagricol.ro.

  1. Evaluarea situaţiei fiecărei familii de albine şi a puterii acestora. Scopul acestei lucrări este de a ajuta familia să atingă o dezvoltare necesară valorificării culesului important şi eliminarea factorilor care să conducă la roirea naturală.
  2. Imediat după extracţia mierii de rapiţă şi în lipsa culesului de rapiţă fagurii vor fi reintroduşi în familii pentru curăţarea completă de resturi de miere pentru a nu deteriora calitatea mierii de salcâm care urmează a fi recoltată.
  3. În această lună se continuă prin a se verifica şi corecta situaţiile nedorite: unificarea familiilor slabe sau făra matcă, întărirea acestora cu rame cu puiet, stimularea glucidică şi proteică a acestora;
  4. Aplicarea tratamentelor se va întrerupe cu cel puţin 2 săptămâni înaintea culesului important pentru a evita riscul poluării mierii recoltate;
  5. Verificarea, repararea, înlocuirea elementelor de stup defecte pentru a rezista în condiţii de transport;
    6. Pregătirea documentaţiei necesare acţiunii propriu-zise de pastoral în conformitate cu legislaţia
  6. Pregătirea mijloacelor de transport a familiilor de albine în pastoral. Mijloacele de transport inclusiv pavilioanele apicole trebuie să fie înscrise în circulaţie şi să aibă revizia tehnica.
  7. Anunţarea primăriilor din localităţile în raza cărora sunt deplasate stupine în pastoral pentru luarea în evidenţă şi protejarea de eventuale tratamente fitosanitare este o măsură necesară pentru a exista baza rezolvării un eventual litigiu.
  8. Asigurarea cu echipamentul necesar extracţiei şi stocării mierii până la valorificare.

Redactor: Cristina Ciobanu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.