Cadastrul Băncii Mondiale în România, blocat de birocrație

64

Cu ajutorul Băncii Mondiale, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează implementarea cadastrului general în 19 localități. Din cauza faptului că românii nu se omoară să-şi facă succesiunea s-a ajuns în situaţia să se intabuleze mortul.

Pentru cetățenii din 19 localități, ANCPI realizează cadastrul general pe banii Băncii Mondiale. Este vorba despre localitățile Ighiu (Alba Iulia), Borod (Bihor), Orțișoara (Timiș), Crizbav, Șinca (Brașov), Saschiz (Mureș), Moara (Suceava), Mischii (Dolj), Valea Mărului (Galați), Iancu Jianu, Valea Mare (Olt), Saelele, Mârzănești (Teleorman), Albota, Ungheni (Argeș), Nana, Roseți (Călărași), Corbii Mari, Vulcana Băi (Dâmbovița).

“Cadastrul general nu-l costă nimic pe cetățean. Beneficiile acestuia sunt următoarele: gratuitatea înregistrării proprietăţilor, înlesnirea tranzacționării imobilelor (vânzare-cumpărare, moștenire) sau scurtarea termenelor de procesare a cererilor privind eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire și actualizarea registrelor agricole” spune prof.dr.ing.Cornel Păunescu, vicepreședintele Ordinului Geodezilor din România (OGR).

Potrivit prof.dr.ing. Cornel Păunescu din cauza lipsei actelor de succesiune în multe cazuri se apelează la intabularea mortului.”În 1991 în momentul în care s-a pus în practică legea împroprietăriri multe actele de proprietate au fost eliberate pe numele unor persoane în vârstă. Azi după 20 de ani constatăm că acestea au decedat, iar moştenitorii lor nu şi-au făcut actele de succesiune. Aşa că noi nu putem intabula noii proprietari de terenuri ci mortul” mai zice Cornel Păunescu. El susţine că aproximativ 30% din proprietăţile intabulate gratis prin cadastrul Băncii Mondiale vor avea proprietarii decedaţi.

Unul dintre directorii ANCPI recunoaște că sunt probleme.„ Noi am cerut Uniunii Notarilor să facă actele de succesiune gratis, iar răspunsul primit a fost unul pozitiv. Din păcate potrivit legii în cazul actelor de succesiune o taxă de 1% din valoarea proprietății se plătește către ministerul Finanțelor. Iar cei de la Finanțe nu renunță la bani deoarece nu există încă un act normativ în acest sens. Suntem prinși într-un cerc vicios, dar sperăm să o rezolvăm”, spune o sursă din ANCPI.

„Şi titurile de proprietate primite de cetăţeni sunt în mare lor majoritate greştite. De regulă suprafaţa trecută în titlul de proprietate nu este egală cu cea de pe teren, ori forma proprietăţii diferă. Cea mai întâlnită formă geometrică trecută pe titlul de proprietate este dreptunghiul. Ori în realitate lucrurile nu stau aşa” ne-a mai declarat Cornel Păunescu vicepreședintele Ordinului Geodezilor din România (OGR).

Banii pentru realizarea cadastrului general vin prin proiectul „CAESAR – Completarea Sprijinului UE pentru Restructurarea Agriculturii”, proiect finanţat de Banca Mondială şi coordonat de  Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară(ANCPI) şi oficiile sale teritoriale, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Prefecturile şi Primăriile implicate. “Durata implementării activităţilor proiectului este de 2 ani, urmând ca, la finele acestuia, odată cu deschiderea noilor cărţi funciare, deținătorii imobilelor să primească prin poștă extrasele de carte funciară care vor prezenta imobilele, drepturile de proprietate și eventuale sarcini”, spune Mihai Busuioc, fost președintele ANCPI.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult