Ministrul de finanțe, Adrian Câciu atrage atenția că România mai are doar șapte luni la dipoziție ca să să atragă fonduri europene de 3,8 miliarde de euro pentru agricultură, altfel banii se vor pierde.
Cea mai mare problemă o reprezintă partea investiții în agricultură, acolo unde riscăm să pierdem nu mai puțin de 2,8 miliarde de euro din lipsa de măsuri și proiecte, a explicat Câciu în cadrul Conferinței Naționale „Hrană de calitate – profit pentru toti românii – cum adăugăm plusvaloare agriculturii”, organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul în cadrul proiectului „România Inteligentă”.
„Fiscalitatea în agricultură este cea mai redusă din toate sectoarele economice. Dintr-o altă perspectivă, finanțările, suntem într-o altă paradigmă, de excedent. Față de alte sectoare, finanțările care sunt asigurate pentru agricultură și industria alimentară sunt excedentare. Trebuie făcut un efort comun. Avem mai mulți bani decât măsuri sau proiecte. Avem bani europeni la dispoziție. De exemplu, la acest moment, când discutăm de exercițiul financiar 2014-2020, pe tot ce înseamnă agricultură și investiții, mai avem de atras în următoarele 7 luni 3,8 miliarde de euro. Un miliard pe plăți directe și 2,8 miliarde pe investiții. Deci nu avem o problemă din perspectiva finanțărilor. Dacă este undeva de lucrat, este de a avea un dialog mult mai aplicat și a găsi cele mai bune soluții pentru a aduce banii către zona unde au cea mai mare multiplicare, în care ei se văd la final către consumatori”, a punctat Adrian Câciu.
În opinia ministrului de finanțe, România este un slab producător de materii procesate, mai ales din cauza birocrației care pune piedici atragerii de fonduri.
„Suntem un producător mare de materii prime, suntem un slab producător de materii procesate. Suntem un importator net de materii procesate. Și nu este o chestiune care este de astăzi, are ceva ani vechime. Aici cred că a fost, pe de o parte, o greșeală din partea autorităților statului, în sensul în care au lăsat piața liberă să se exprime pe puterea capitalului care exista, fără să intervină mai puternic și mai curajos. Am avut antreprenori de succes care s-au descurcat pe propriile lor picioare, prin propriile lor mijloace. Am avut și avem în continuare un aparat birocratic încă destul de obstrucționist, în sensul în care banii nu ajung rapid în proiectele care sunt finanțate și pentru care antreprenorii iau credite și se finanțează. Pe de altă parte, trebuie asigurată și o capitalizare masivă a agriculturii românești”, a mai spus Adrian Câciu.
Ministrul de finanțe atrage atenția că, în vreme ce pe zona plăților directe în agricultură nu sunt probleme, în privința investițiilor România se confruntă cu o supracontractare, cu multe proiecte în derulare, dar realizări puține, iar dacă aceste proiecte nu vor fi închise până la 31 decembrie 2023, din cele 3,8 miliarde de euro fonduri europene pe care le mai avem la dispoziție, 2,8 miliarde de euro aferente investițiilor vor fi pierdute.
„Să spunem că întotdeauna am avut o ancoră perfectă pe plățile directe pentru că plățile directe au o absorbție liniară, acei bani oricum se duc pe subvenții, deci se încasează de către fermieri. Dar partea care rămâne este cea de investiții. Partea de subvenții este cea care îți acoperă o serie de costuri. Ceea ce ne rămâne ca valoare adăugată este partea de investiții. 2,8 miliarde sunt la investiții, proiecte. Avem supracontractare, proiecte în derulare, totul este ca instituțiile statului să aibă un dialog permanent pe fiecare proiect în parte, cu fiecare beneficiar, și să încerce rapid să închidă aceste proiecte și să nu stăm până la 31 decembrie 2023. Ar trebui închise în septembrie ca să mai fie timp de regularizări”, a subliniat Adrian Câciu.