C.E. vrea sa sprijine fermierii europeni prin revizuirea schemelor de distributie pentru lapte si mere in scoli

16

dacianasarbussComisia Europeană vrea să revizuiască schema privind laptele și fructele distribuite în școli, pentru o mai bună funcționare, dar și pentru a sprijini fermierii europeni în contextul embargoului impus de Rusia.

Intenția a fost anunțată de comisarul european pentru Agricultură în cadrul unei discuții cu eurodeputații socialiști din comisia de resort a Parlamentului European.

„Programele cu finanțare europeană prin care copiii primesc gratuit fructe și lapte în școli au nevoie de revizuire, în primul rând pentru a elimina toate dificultățile administrative cu care se confruntă acum autoritățile naționale și locale, consideră Daciana Sârbu, membru al Comisiei.

Dar nu acesta este singurul motiv pentru care Comisia acționează acum: ‘Embargoul rusesc afectează producătorii agricoli europeni, inclusiv pe cei romani, atât din cauza faptului că nu mai pot exporta în Rusia, dar și pentru că pe piața europeană exista un surplus de produse agricole ce în mod normal ar fi ajuns pe piața rusă. Acest lucru înseamnă scăderea prețurilor și implicit dificultăți majore pentru fermieri.

Comisia Europeană ia în calcul acum să folosească schema de distribuire în școli a laptelui și fructelor pentru a direcționa acest surplus de producție și, astfel, pentru a limita impactul negativ asupra agricultorilor europeni. Deocamdată este o măsură aflată în evaluare, și nu o decizie fermă. Se dorește o stimulare a programului, probabil prin mărirea finanțării, pentru a impulsiona folosirea schemei, care este voluntară și nu obligatorie pentru statele membre’, explica eurodeputata.

„Este important pentru noi, europarlamentarii, să avem un dialog bun și să găsim susținere pentru proiectele noastre în cadrul Comisiei Europene. Eu am solicitat în mai multe rânduri revizuirea acestei scheme, atât pentru a a sprijini producătorii locali, dar și pentru o mai bună implementare, astfel încât ea să-și atingă scopul — să ajute copiii să deprindă obiceiuri alimentare sănătoase”, subliniază Daciana Sârbu.

Și agricultura ecologică a fost una dintre temele discutate în cadrul acestei întrevederi. ‘Comisarul Hogan și-a exprimat dorința de a ajunge la un acord pe noul regulament privind agricultura bio până la 15 iunie 2015, ceea ce este o veste foarte bună.’

Citește și

Cmentariile sunt închise