Buzescu şi Frânc atacă direct politicile Ministerului Agriculturii

9

buzescupoza

În opinia celor doi lideri ai CATAR şi RO PAC, sumele acordate prin intermediul noului PNDR măsurilor „Cooperare” şi „Transfer de cunoştinţe şi acţiuni de informare”sunt „ridicole, dacă nu batjocoritoare”, în condiţiile în care aproape patru milioane de gospodării ţărăneşti „trăiesc la limita supravieţuirii”.

Într-un comunicat de presă semnat atât de preşedintele CATAR, Alin Bogdan Buzescu, cât şi de liderul Alianţei RO PAC, Claudiu Frânc, declară că asocierea şi cunoaşterea sunt fundamental esenţiale pentru creşterea capacităţii de dezvoltare a satului românesc.

„Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru următoarea perioadă de programare 2014 – 2020, anunţat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prevede pentru măsura de „Cooperare” o alocare de 3,0139 milioane euro, adică 0,040 la sută din total, iar pentru cea de „Transfer de cunoştinţe şi acţiuni de informare”, 6,0277 milioane euro, adică 0,080 procente din total.

Aceste sume sunt cel puţin ridicole dacă nu chiar batjocoritoare faţă de realităţile româneşti unde 3,85 milioane de gospodării ţărăneşti trăiesc la limita supravieţuirii şi care, conform viziunii noastre, ar trebui îndreptate către cunoaştere şi asociere în vederea asigurării suveranităţii alimentare a României şi a evitării transformării acestei categorii sociale într-o categorie asistată, când tocmai ea este cea capabilă să aducă plus valoare economiei româneşti, sănătăţii sociale, sustenabilităţii eco-diversităţii mediului.

Jumătate din populaţia României trăieşte la sate. Păi dimpotrivă, cunoaşterea şi asocierea sunt fundamental esenţiale pentru creşterea capacităţii de dezvoltare a satului românesc, independenţă energetică, agricultură ecologică”, se arată în documentul de presă al celor de la CATAR şi RO PAC.

Cei consideră totodată ca fiind o situaţie „scandaloasă” şi „periculoasă” pentru suveranitatea alimentară a României cea cu privire la distribuţia subvenţiilor europene. Conform spuselor acestora, clasa politică românească nu a înţeles consecinţele dezastruoase ale fenomenului de dispariţie a fermelor familiale.

„Alianţa RO PAC îşi exprimă surprinderea faţă de (…) o situaţie scandaloasă şi periculoasă pentru suveranitatea alimentară a României în ceea ce priveşte distribuţia subvenţiilor europene. Astfel din total ferme româneşti beneficiare APIA (1.126.269), 1% (11.275) erau beneficiare în anul 2008 a 51,23 % din subvenţiile europene (4,854 miliarde euro), faţă de fermele familiale ce reprezentau în 2008, 99 % din fermele româneşti şi care erau beneficiare în acelaşi an a 48,77 % (4,622 miliarde euro). La această situaţie anacronică se mai adaugă 2.500.000 de ferme trecute în istorie de către guvernanţi în perioada 2007-2013 prin scoaterea acestora din rândul beneficiarilor APIA”, se mai arată în comunicat.

Cei doi lideri de organizaţii reiterează ideea consultării proiectului de PNDR propus de aceştia, precum şi o realocare mai corectă a plăţilor pe suprafaţă. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise