Buzău: Se anunță producții mari de porumb, dar prețuri mici pentru fermieri

17
porumbmmRecolta de porumb estimată pentru această toamnă este promiţătoare. Agricultorii spun că va fi în medie la fel ca anul trecut, an considerat unul de excepţie pentru agricultură. Deşi în acest moment porumbul este în faza de polenizare, pe unele plante sunt chiar şi câte trei ştiuleţi ceea ce dă speranţe că producţia va ajunge pe anumite suprafeţe şi la 7 mii de kilograme la hectar.
În câmpia Bărăganului, vremea a ţinut cu agricultorii. A plouat la timp şi în cantităţi suficiente, cât să asigure creşterea plantelor care ating acum chiar şi doi metri înălţime. Ar fi necesar spun agricultorii să plouă în continuare pentru ca planta să aibă rezervă de apă în sol şi bobul să crească în dimensiune.
Din păcate fermierii trăiesc paradoxul ultimilor ani: e producţie mare, preţurile scad. Bursa cerealelor continuă să dicteze preţul pieţei iar contractorii se asigură că nu plătesc mai mult decât face.
”Deja se fac contracte acum pe mai puțin de 500 de lei pe tonă., deci prevedem că în momentul recoltării va fi sub 400 de lei pe tonă, preț mai mic decât anul trecut”, declară Gabriel Buga.
Anul trecut tona de proumb s-a vândut cu 530-540 de lei acum , cu două luni înainte de recoltare preţul este mai mic : 500 de lei sau chiar mai jos. Explicaţia fermierilor este că importurile ţin preţurile cerealelor la un nivel scăzut. (Sursa: stiridebuzau.ro)
Citește și

Cmentariile sunt închise