Vine criza? Plan de urgență la Buxelles pentru securitatea alimentară!

Comisia Europeană a adoptat un Plan de urgență pentru aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară în vremuri de criză, anunță europarlamentarul liberal Daniel Buda într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acest Plan de urgență vine în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19 și este construit în conformitate cu obiectivele Strategiei „De la fermă la consumator”, dar și cu intențiile Uniunii Europene de a întări coordonarea la nivel european pentru a se asigura că cetățenii nu se confruntă cu penurii de alimente în vremuri de criză.

Astfel, Comisia a adoptat un Plan de urgență care evidențiază reziliența generală a sistemului alimentar al UE, identifică neajunsurile existente și prezintă acțiuni pentru îmbunătățirea pregătirii la nivelul UE.

„În acest scop, Comisia va înființa un mecanism european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară (EFSCM), un grup de experți în ceea ce privește lanțul de aprovizionare cu alimente, coordonat de executivul european pentru a face schimb de date și practici și pentru a consolida coordonarea. Agricultura, pescuitul, acvacultura și alimentația sunt sectoare care și-au demonstrat reziliența în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19 și nu au permis crizei sanitare să dea naștere unei crize în materie de securitate alimentară. UE a luat măsuri excepționale în sprijinul acestor sectoare”, scrie eurodeputatul Daniel Buda în postarea sa.

Acesta dă ca exemplu Politica agricolă comună (PAC) și politica comună în domeniul pescuitului (PCP), care, în opinia sa, au oferit instrumente de contracarare a dezechilibrelor pieței sau a problemelor de flux de numerar ale producătorilor. Mai mult, arată Daniel Buda, pentru a asigura circulația mărfurilor și a lucrătorilor esențiali în cadrul pieței unice, Comisia a instituit culoare verzi și a publicat orientări care au permis o coordonare strânsă între statele membre, facilitând trecerea frontierelor.

- Publicitate -

„Având în vedere impactul tot mai mare al schimbărilor climatice și al degradării mediului asupra producției de alimente, precum și riscurile legate de sănătatea publică, amenințările cibernetice sau schimbările geopolitice care amenință funcționarea lanțului de aprovizionare cu alimente, un plan de urgență al UE pentru aprovizionarea cu alimente și securitatea alimentară este mai relevant ca niciodată”, continuă Daniel Buda în postarea sa.

Abordarea acestui plan esențial pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire al UE se bazează pe colaborarea dintre toate entitățile publice și private care fac parte din lanțul de aprovizionare cu alimente. Din sectorul privat, sunt incluși fermierii, pescarii, producătorii din acvacultură, prelucrătorii de alimente, traderii și comercianții cu amănuntul, precum și transportatorii și logisticienii, de exemplu. De asemenea, autoritățile UE, naționale și regionale vor fi esențiale pentru acest plan.

Planul va fi lansat prin mecanismul european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară, care urmează a fi instituit de Comisie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole