Rusia a decis: Fără cereale ucrainene prin Marea Neagră! Bursele de cereale se încing!

Bursele de cereale au început să dea în clocot, luni, după ce Rusia a anunţat că nu mai participă la acordul care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, informează agenţia Reuters, citată de AGERPRES.

Acordul, mediat în iunie 2022 de ONU şi Turcia, a fost prelungit de mai multe ori şi urma să expire luni.

Moscova susţinea de câteva luni că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire, motivând că partea de înțelegere ce viza exporturile de cereale și îngrășăminte rusești nu a fost niciodată respectată.

Totodată, anunțul Rusiei vine în contextul în care, luni, Kremlinul a acuzat Ucraina de atacul asupra podului care leagă Crimeea de teritoriul rus. Conform surselor ruse, pentru atac s-au folosit drone, iar exploziile au ucis doi oameni.

Bursele de cereale au reacționat prompt după anunțul făcut de Moscova. Astfel, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au urcat luni cu 3,4%, până la 6,84 dolari per bushel (aproximativ 27 de kilograme), după ce anterior se înregistrase un avans de peste 4%.

Analiștii piețelor de cereale apreciază că expirarea acordului va obliga Kievul să exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate.

Astfel, este posibil să asistăm la noi creșteri de preț pe bursele de cereale, cel puțin în perioada imediat următoare.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole