Bulgaria visează să ajungă iar pe podiumul mondial al exportatorilor de vin

Bulgarii speră că masivele investiții realizate în ultimii ani în sectorul viticol să îi readucă în topul mondial exportatorilor de vin.

În anii 1980 Bulgaria ajunsese al doilea mare exportator de vin îmbuteliat al lumii, producția fiind realizată în cadrul unei mari întreprinderi viticole care administra toate podgoriile țării.

Această întrepridere a fost privatizată pe bucăți, podgorie cu podgorie, fapt care, consideră experții bulgari, mai degrabă le-a creat un dezavantaj producătorilor privați, pentru că a rupt legăturile dintre aceștia și piețele internaționale.

Fragmentat în câteva zeci de podgorii private sectorul producției de vin din Bulgaria a pierdut rapid legătura cu marii partneri străini obișnuiți să discute cu un singur partner și contracteze cantități foarte mari.

Încet-încet în ultimii 15 ani piețele de export au fost pierdute în fața sud-americanilor ale căror vinuri sînt promovate prin strategii naționale, și mai mult au apărut și probleme acasă unde vinurile din import au început să câștige din ce în ce mai mulți consumatori.

În ultimii 5 ani s-a remarcat totuși un reviriment prin creșterea investițiilor dar și prin strângerea legăturilor dintre producători locali care încearcă să susțină o strategie națională de sprijinire a sectorului.

Anul acesta din pricina secetei podgorenii bulgari vor recolta cu 30% mai puțini strugur, dar aceștia vor fi de o calitate bună, conținutul de zahăr fiind unul ridicat.

“Anul acesta avem o recoltă de bună calitate, chiar dacă mai mică. Aceasta va duce la scumpire a strugurilor, lucru deja vizibil pe piața, care îi va ajuta pe podgoreni să își acopere pierderile cantitative” esrte de p[rere Krassimir Koev, director al al agenției naționale pentru vie și vin din Bulgaria, citat de Novinite.

Tot el a mai adăugat că piețele internaționale redescoperă încet încet vinurile produse în podgoriile bulgărești, perspectivele relansării exporturilor fiind solide.

Principalele piețe de export pentru vinurile din Bulgaria sînt Rusia, Cehia, Polonia și România. O piață nouă care îi intereseză pe bulgari din ce în ce mai mult este și China.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult