BULGARIA VA PRODUCE MAI PUTIN DE 10.000 DE TONE DE MIERE IN ACEST AN

Producția de miere a Bulgariei va scădea sub pragul de 10.000 de tone din acest an, din cauza unei situații dezastruoase în zona de sud-vest a țării, a declarat marți președintele Uniunii apicultorilor bulgari, Mihail Mihailov, informează BTA.

Potrivit lui Mihailov, în mod normal, producția anuală de miere a Bulgariei se situează între 6.000 și 12.000 de tone, însă în acest an cel mai probabil va scădea sub pragul de 10.000 de tone. Aceasta după ce, în 2016, Bulgaria a produs o cantitate cuprinsă între 10.000 și 10.500 de tone de miere.

Președintele Uniunii apicultorilor bulgari este de părere că prețul de vânzare cu amănuntul al mierii este unul realist, dar nu și prețul de vânzare angro. Cel mai popular tip de miere polifloră poate fi cumpărat pentru 4 leva kilogramul angro (o leva bulgărească este cotată la 2,3509 lei) și cu 10 leva kilogramul în sistem de vânzare cu amănuntul. Mierea organică este puțin mai scumpă, 5-6 leva pentru un kilogram agro și 12 leva kilogramul în sistem de vânzare cu amănuntul. Mihail Mihailov este de părere că prețul angro al mierii trebuie să fie de cel puțin la 6 leva per kilogram pentru mierea convențională și până la 8 leva per kilogram pentru mierea organică, pentru că aceasta din urmă este supusă la numeroase restricții.

Statisticile oficiale arată că numărul apicultorilor din Bulgaria este de aproximativ 19.000, dar Mihailov a precizat că este vorba de un număr în scădere constantă, apicultura fiind deseori o afacere de familie care este transmisă din tată în fiu. Un număr de 2.000-3.000 de apicultori aplică anual la programul de susținere a fermierilor, o mică parte din cei 19.000 de apicultori, deoarece pot beneficia de programul de susținere apicultorii care sunt înregistrați ca producători agricoli liber profesioniști.

În acest an, apicultorii din Bulgaria au fost excluși de la schema de ajutor de minimis, în valoare de aproximativ șapte milioane de leva, dar beneficiază de un program național de sprijinire în valoare de șapte milioane de leva pe an și aproximativ 20-21 milioane leva pentru o perioadă de trei ani.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole