Buletin agrometeorologic: Vremea se răcește

20

iarnagrea

Vremea caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -5…10°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…10°C şi -10…0°C, spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în toate zonele de cultură.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -8…13°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -14…7°C, în majoritatea regiunilor, fiind condiţii de producere a îngheţului la sol, îndeosebi în zilele cele mai reci. Sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitaţii sub formă de ploaie, în cea mai mare parte a teritoriului, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în cea mai mare parte a Moldovei, nord-estul Munteniei, local în centrul şi sud-estul Dobrogei, izolat în sud-vestul Crişanei.
Ca urmare, ritmurile vegetative la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor evolua în general lent pe majoritatea suprafeţelor agricole.

De asemenea, spre sfârşitul intervalului, culturile de câmp vor intra treptat în stadiul de repaus biologic.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (30-100%), iar la culturile întârziate fenologic vor predomina răsărirea (90-100%), precum şi apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%).

Sub aspect fenologic, la rapiţă se va continua dezvoltarea aparatului foliar (10-14 frunze), în toate zonele de cultură, plantele prezentând în general o stare de vegetaţie bună şi medie. Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, în toate plantaţiile.

În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi sistate temporar, doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
– continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomicole şi viticole; Lucrări de întreţinere (fertilizarea cu îngrăşăminte organice, tratamente fito-sanitare) în vii şi livezi; Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la speciile de toamnǎ semănate în epoca optimă. (Sursa: recolta.eu)
Citește și

Cmentariile sunt închise