Buletin agrometeorologic 30 octombrie – 5 noiembrie. Vreme mai caldă decât indică normele acestei perioade

16

toamna

Meteorologii anunță că în perioada următoare se va menține vremea mai caldă decât indică normele acestei perioade. Potrivit prognozei agrometeorologice pentru intervalul 30 octombrie – 5 noiembrie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie, temperaturile medii din timpul zilei vor fi cuprinse între 7 și 190 C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

Temperaturile maxime se vor situa între 11 și 260C, iar minimele între 1 și 120C, în aproape toată ţara, posibil mai scăzută în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va oscila între 11…21°C la scara întregii ţări, valori favorabile parcurgerii proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire ale culturilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă semănate până în prezent. Se întrevăd ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări temporare ale vântului, prognozează meteorologii.

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe agricole extinse din jumătatea de nord a Moldovei şi vestul Maramureşului, conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute, seceta pedologică fiind moderată.

Procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnǎ vor evolua în general normal în majoritatea regiunilor agricole, acestea fiind uşor intensificate în zonele de câmpie, pe fondul regimului termic din aer şi sol mai ridicat. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bunǎ şi medie pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, respectiv medie şi slabǎ în semǎnǎturile tardive şi pe arealele agricole cu deficite moderate de apă în sol.

Culturile de orz şi grâu de toamnǎ îşi vor continua fazele de germinare-rǎsǎrire (30-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, precum şi înfrunzirea (2-4 frunze), îndeosebi în jumătatea sudică a ţării.

Sub aspect fenologic, la rapiţǎ se vor înregistra fazele de germinare-rǎsǎrire (40-100%) şi înfrunzire (4-9 frunze), pe majoritatea suprafeţelor agricole.

La sfecla de zahǎr se va continua maturitatea tehnologicǎ, extinzându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare.

La speciile pomicole şi viticole se vor semnala în continuare maturarea lemnului/coardelor, precum şi colorarea/cǎderea fiziologicǎ a frunzelor. Totodată, vor fi condiţii de definitivare a lucrărilor de recoltare la varietăţile târzii. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise