Buletin agrometeorologic 19-25 noiembrie. Vremea se menține caldă pentru această perioadă

10

noiembrieggf

Meteorologii anunță că, în perioada următoare, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3…16°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 7…19°C, în majoritatea zonelor de cultură, în timp ce temperatura minimă va fi cuprinsă între -2…12°C, la scara întregii ţări. Cele mai scăzute valori ar putea fi înregistrate în depresiuni, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 6…15°C îndeosebi în zonele de câmpie, limite optime parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, local în centrul şi sud-estul Dobrogei, precum şi izolat în nord-estul Munteniei.

În majoritatea zonelor agricole, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura pe ansamblu normal, iar în zonele depresionare, ritmurile de vegetaţie vor fi uşor mai lente, în special în estul Transilvaniei.

Orzul şi grâul de toamnă, în funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, îşi vor continua germinarea (60-100%), răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%), pe aproape întreg teritoriul agricol. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi cerealierele semănate în epoca optimă care se vor afla în faza de înfrăţire (10-60%).

La speciile pomicole şi viticole se va definitiva faza de maturare a lemnului/coardelor, înregistrându-se predominant îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, în aproape toate plantaţiile. În general, lucrările agricole de sezon se vor efectua în condiţii relativ bune.În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Crişana, cultura de rapiţă înfiinţată în perioada optimă va parcurge înfrunzirea (6-11 frunze). Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi bună pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe terenurile afectate de secetă pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea va fi medie şi slabă.

Recomandări de specialitate:

– finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale;

– efectuarea arăturilor adânci de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;

– administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă semănate în perioada optimă;

– efectuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi, precum şi aplicarea îngrăşămintelor organice. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise