BUGETUL PE 2017 PENTRU CADASTRAREA TERENURILOR AGRICOLE, MAI MARE CU 80%

59

Peste 160 de milioane de euro este bugetul pe 2017 pentru cadastrarea terenurilor agricole. Suma este mai mare cu 80% fata de anul trecut.

Pana acum, potrivit Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, 19% din suprafata agricola a tarii a fost inscrisa in cadastru.

Terenurile agricole au prioritate la cadastrare, potrivit unei ordonante de urgenta data anul trecut in luna iunie de Guvernul Ciolos. Astfel, primariile pot solicita finantare pentru realizarea gratuita a cadastrului. Sumele aferente cadastrarii proprietatilor situate in extravilan vor fi achitate de ANCPI, insa primariile care nu au imobile in extravilan, pot beneficia de realizarea gratuita a cadastrului si pentru proprietatile din intravilan.

Bugetul alocat de agenţie anul trecut a fost de 90,7 milioane de euro, ceea ce a insemnat o alocare de pana la 135.000 de lei pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala. In 2017 insa, bugetul a crescut la 162,5 milioane de euro, ceea ce inseamna ca fiecare primarie va putea accesa suma de 150.000 lei.

Cadastrarea terenurilor agricole pentru fermieri este deosebit de importanta si pentru accesarea fondurilor europene, dar si pentru obtinerea subventiilor. Potrivit datelor de la Ministerului Dezvoltarii, pana in prezent 19% din suprafata Roamniei a fost cadastrata.

Programul National de Cadastru si Carte Funciara a demarat la finele anului 2015, iar pana acum acesta a dus la finalizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pentru aproximativ 9,4 milioane de imobile (constructii si terenuri), ceea ce inseamna peste 23% din cele 40 de milioane de imobile estimate la nivel national. La finele anului trecut erau in derulare lucrari de inregistrare in peste 1.000 de unitati administrativ-teritoriale. Valoarea totala a programului este de 1,2 miliarde de euro, din care 900 milioane de euro reprezinta fondurile ANCPI, obtinute exclusiv din serviciile prestate, iar 312,7 milioane de euro reprezinta fonduri europene nerambursabile.

Citește și

Cmentariile sunt închise