Bucureştiul, capitala mondială a vinului pentru trei săptămâni

vinttts

Bucureştiul se transformă într-o capitală mondială a vinului pentru trei săptămâni prin evenimentele care au loc în aceste zile şi care vor culmina cu Congresul Mondial al Viei şi Vinului din 2-7 iunie 2013, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.
“Dacă anul trecut erau 15 ţări participante, acum avem 18 ţări, iar din numărul total de probe – 540 – în jur de 250 sunt probe din afara graniţelor. Acest concurs a început să cunoască o maturitate şi o recunoaştere internaţională de care avem nevoie”, a spus ministrul Agriculturii.Acesta a precizat că actuala ediţie a Concursului Internaţional de Vinuri Bucureşti (IWCB), desfăşurat la Biblioteca Naţională a României, arată creşterea numărului de ţări participante, dar şi a probelor aflate în concurs.

Preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, Dan Boboc, a confirmat că în România, în ultimii ani, “avem de a face cu o creştere spectaculoasă a calităţii vinurilor româneşti”, datorită investiţiilor care au fost făcute în viticultură cu ajutorul fondurilor europene, deşi încă mai există o falie între creşterea calităţii vinurilor româneşti şi percepţia lor în piaţă.

Potrivit datelor MADR, România ocupă locul şase la suprafaţa viticolă în Europa şi locul şapte la producţia de struguri şi de vin, patrimoniul viticol reprezentând 1,6% din patrimoniul agricol şi 2,4% din suprafaţa arabilă a României, potrivit amosnews.ro.