29 noiembrie 2021 - 22:05

Bucureștenii sunt așteptați pe platforma apicolă Băneasa la Târgul Național al Mierii, în perioada 20 – 22 martie

miere_bunaPeste 100 de apicultori vor aduce bucureștenilor miere și produse apicole din toate colțurile țării, la ediția de primăvară a Târgului Național al Mierii, organizat de Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA), pe platforma apicolă Băneasa, în perioada 20 – 22 martie 2015.

Târgul Național al Mierii a devenit în ultimii ani un eveniment tradițional și recunoscut, dedicat consumatorilor de produse apicole din zona Capitalei.

Expozanții prezenți la cea de-a 12-a ediție a Târgului vor etala o gamă extrem de diversificată, de la produse apicole obținute direct din stupină până la produse apicole condiționate sau alte preparate derivate din produse apicole—  suplimente nutritive, medicamente, cosmetice etc.

De asemenea, de acest târg vor putea beneficia și apicultorii, la început de sezon apicol, deoarece vor fi prezente și produsele dedicate acestora — stupi și componente, utilaje și alte echipamente apicole, produse pentru sănătatea albinelor, produse pentru nutriție sau cărți de specialitate etc.

Potrivit datelor ACA, în 2014, producția de miere s-a redus la jumătate din cauza secetei înregistrate în vestul țării și a ploilor excesive din sud, iar prețul mierii a urcat cu 15 procente.

România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins anul trecut 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceștia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. În sistem ecologic, producția de miere a fost anul trecut de 3.200 de tone, iar familiile de albine certificate în acest sistem de 110.000.

Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 450 — 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum în creștere față de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia, ei se situează încă în coada clasamentului european.

ACA este o asociație înființată în 1958, singura cu acoperire națională, care are 40 de filiale județene și societăți comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar.  (Sursa: AGERPRES)