Bruxelles-ul extinde măsurile de susținere a agricultorilor

12

CAP Communication Networking EventComisia Europeană a anunțat, la sfârșitul lunii iulie, că va extinde, pentru o perioadă de încă câteva luni, măsurile de sprijin pentru legumicultorii și crescătorii de animale, ca răspuns la anunțul autorităților din Federația Rusă de prelungire a embargoului la produsele agroalimentare occidentale.

Aceste măsuri vizează, în esență, un ajutor pentru stocarea produselor agricole. Astfel, pentru produsele lactate, măsurile de susținere vor fi acordate până la sfârșitul lunii februarie, iar pentru legume și fructe, până în iunie 2016, au anunțat reprezentanții Comisiei Europene, potrivit AFP. Sprijinul acordat sectorului legume – fructe expirase în luna iunie, iar în septembrie ar fi fost termenul limită pentru sectorul lactatelor.

Decizia Comisiei Europene survine într-o perioadă în care nemulțumirile agricultorilor europeni față de prețurile tot mai joase de pe piață, sunt din ce în ce mai evidente.

Rusia a decis prelungirea cu încă un an a embargoului asupra importurilor agroalimentare  europene decretat în august 2014, ca urmare a declanșării crizei ucrainene.

„Trebuie să continuăm să oferim un sistem de securiate pentru ajutarea producătorilor afectați”, a comentat comisarul european al Agriculturii, Phil Hogan.

Executivul european a obținut în prealabil acordul statelor membre pentru aplicarea unor astfel de măsuri prevăzute de altfel în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).

Adept al reglementări prețurilor agricole de către piață, comisarul european Phil Hogan s-a ferit să ofere vreun argument care să lege această decizie pentru sprijin împotriva embargoului rusesc de nemulțumirile din ce în ce mai vizibile ale agricultorilor care reclamă prețuri scăzute pe piață (rezultate fie ca urmare a embargoului Rusiei, fie ca urmare a fluctuațiilor bursiere sau a variației de prețuri de pe lanțurile de distribuție)

Comisia Europeană resimte însă o presiune crescândă, solicitându-i-se de către guvernele mai multor țări, și în special de către Franța, să intervină mai serios în favoarea creascătorilor de animale. Miniștrii europeni ai Agriculturii se vor reuni într-o sesiune extraordinară la data de 7 septembrie pentru a examina noi măsuri de susținere pentru agricultori. (Sursa: infoferma.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise