3 decembrie 2021 - 02:35

Bruxelles: România a cerut sprijin comunitar pentru trei sectoare importante din agricultură


botanoiu_bruxellesSecretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, a participat la reuniunea Consiliului Miniștrilor Agriculturii, la Bruxelles.

Cu această ocazie, România a cerut sprijin comunitar pentru sectoarele: lapte, legume-fructe și carne porc şi a subliniat necesitatea acordării de compensații pentru pierderile de venit, mai ales în situația operatorilor afectați indirect, care nu au fost sprijiniți nici în 2014 când s-a instituit embargoul.

În plus, fenomenele meteorologice extreme — secetă, grindină — din 2015, inclusiv din România, agravează și mai mult situația în sectoarele respective.

De asemenea, redirecționarea fluxurilor comerciale către țări terțe pentru produsele supuse embargoului — prin introducerea restituirilor la export reprezintă o altă solicitare a țării noastre.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Ministerul Agriculturii, cu această  ocazie, „în sectorul laptelui, este necesară adoptarea unei măsuri urgente în baza prevederilor privind perturbarea pieței — demnitarul român solicitând finanțare comunitară compensatorie. Prețul de achiziție a înregistrat o scădere, afectând inclusiv crescătorii cu ferme de mărime medie”.

România este semnatară a solicitării statelor Vișegrad referitoare la situația îngrijorătoare din sectorul laptelui — aflată pe agenda Consiliului.

 

Comments are closed.