Brașovul are 73 de de produse tradiționale atestate

12

siglatradDin 4.400, câte au fost inițial, au mai rămas în jur de 300 de produse atestate ca fiind tradiționale. Producătorii care dețineau atestat de produs tradițional au fost obligați la sfârșitul anului trecut să își obțină reatestarea după noi norme.

Brașovul conduce de departe în topul produselor reatestate, cu 73, urmat fiind de Maramureș, cu 29, și Argeș, cu 28.
„La ora actuală avem două scheme de calitate: scheme de calitate la nivel național și scheme de calitate la nivel UE. La nivel național avem produs tradițional conform Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 724/2013, și rețete consacrate pentru zona de industrie. Ambele se referă la calitatea produselor. La nivelul Uniunii Europene, avem scheme de calitate precum indicație geografică protejată, denumire de origine protejată și specialitate tradițională garantată. Urmează să apară regulament pentru produs montan și produs în ferma mea. Tot o schemă de calitate europeană este și produsul ecologic ”, a declarat dr. ing. Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru Agrointeligența.ro.
În aproape 20 de județe nici măcar un producător nu a reușit (sau nu a dorit) să obțină atestatea care îi permite să își promoveze produsele ca fiind tradiționale și recunoscute de autorități ca atare.

În afară de faptul că produsul tradițional poate fabricat doar în cantități limitate, acesta trebuie să mai respecte și alte condiții, la fel de stricte. „Produsul tradițional care este un produs alimentar românesc obținut cu materii prime locale, care nu conține aditivi alimentari, care are o rețetă tradițională, un procedeu și proces tehnologic tradițional și se diferențiază foarte clar de alte produse din aceeași categorie”, explică dr.ing. Morărescu.

Județele fără produse atestate sunt: Bacău, Bistrița Năsăud, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Ilfov.  (Sursa: bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise