Braşovenii de la Sergiana se pregătesc să atace piaţa Germaniei cu mezelurile din Poiana Mărului

51

GOLYMPUS DIGITAL CAMERArupul Sergiana din Braşov, cu activităţi în industria alimentară, a trecut anul trecut de afaceri de 40 de milioane de euro. Grupul, înfiinţat în 1990 ca o afacere de familie, este controlat de familia Neculoiu şi are în prezent afaceri integrate, de la creşterea animalelor (44.000 de porci şi 400 de vaci) la cultivarea terenului agricol (1.300 de hectare), producţia de mezeluri, până la retail şi horeca printr-o reţea de 56 de magazine proprii şi cinci restaurante.

În 2013, acţionarii Sergiana au decis să intre pe segmentul creşterii vacilor de carne, mai puţin exploatat de fermierii români, care au preferat producţia de lapte, şi au construit o fermă de 400 de vaci, din care 120 din rasa Angus, renumită pentru calitatea cărnii, dar şi pentru faptul că vacile sunt uşor de întreţinut.

„Pentru a-mi asigura un confort de sacrificare, adică 50% din resurse, am nevoie de 2.000 de capete de vaci“, a explicat Tudor Neculoiu, directorul general al grupului. Neculoiu spune însă că anul acesta ferma îşi va dubla şeptelul la 800 de capete, iar noile achiziţii vor fi atât din rasa Angus (circa 100), cât şi din rasa Bălţata Românească.
Preţul unei vaci Angus variază între 1.500 euro şi 1.800 euro, iar Bălţata costă între 600 şi 700 de euro, a spus Neculoiu. Astfel, valoarea totală a investiţiei în cele 400 de vaci este de aproximativ 400.000 de euro.

Sergiana sacrifică animalele în abatorul construit în comuna Şercaia şi îşi asigură 90% din materia primă necesară producţiei de mezeluri din surse proprii. În abatorul din Şercaia sunt sacrificate şi vaci ale companiei Karpaten Meat din judeţul Sibiu, care creşte aproximativ 2.200 de vaci Angus, potrivit lui Neculoiu, adică peste un sfert din efectivul total din România. (Integral pe bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise