Braşov: Zoltan Haller exportă bovine de 300.000 de euro în China

54

 vacuteiulieZoltan Haller, antreprenor în domeniul imobiliar şi proprietarul fermei de bovine Haller din Braşov, va exporta în acest an 300 de bovine în China. Preţul mediu al unei vaci din rasa Bălţata Românească este de aproximativ 1.000 de euro, livrările urmând să înceapă în a doua parte a anului cu condiţia ca fermele chinezeşti să fie pregătite pentru a prelua vacile din România. Autorităţile din Ministerul Agriculturii anunţau în februarie că primul lot de Bălţate româneşti va pleca în China în luna aprilie, însă exporturile sunt încă în aşteptare.

„Suntem în perioada de pregătire, colectare şi carantină şi de sincronizare între ferme. Exportul va începe în prima jumătate a anului cu condiţia ca fermele de carantină din China să fie pregătite”, a spus Haller. Cele 300 de bovine, cu vârste de 10 până la 18 luni, vor ajunge în China cu avionul şi cu vaporul. „Masculii pleacă cu avionul cargo pentru că cererea de masculi este mai mică, iar femelele vor pleca cu vaporul”, a precizat Haller.

Anul viitor ferma acestuia va exporta către China un lot similar de animale. În septembrie 2013 autorităţile din România şi Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Bălţata Românească” din Braşov, din care face parte şi Ferma Haller, au semnat un protocol cu autorităţile chineze în urma căruia România va exporta în următorii 7-10 ani peste 500.000 de vaci din rasa Bălţata Românească în China. „Asociaţia va livra pieţei chineze un total de 25.000 de capete de vaci în 2014 şi un efectiv de 25-50.000 de bovine anul viitor”, a spus Haller, care este şi vicepreşedintele asociaţiei. Piaţa bovinelor din România este în declin de şapte ani, astfel că în acest interval au dispărut din economie 0,7 milioane de capete de animale, adică un şeptel de 1 miliard de euro. România este pe locul zece în Uniunea Europeană cu un efectiv de 2 milioane de bovine, iar la producţia de lapte este abia pe locul 18 cu 621.000 de tone în primele zece luni ale anului trecut, potrivit datelor Eurostat. (Integral pe bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise